10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tivat domaćin Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore

Politika

Comments 0

Tivat domaćin Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog odbora regija i Crne Gore

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Zajednički savjetodavni odbor Evropskog odbora regija i Crne Gore (JCC ME) biće održan u ponedjeljak Tivtu.

Evropski odbor regija (CoR) je skupština mjesnih i regionalnih predstavnika u Evropskoj uniji. To je političko tijelo EU, koje čini 350 članova i 350 zamjenskih članova iz svih država članica EU.

Članovi su izabrani na mjesnom ili regionalnom nivou, okupljeni su u političke grupacije, a na čelu CoR je predsjednik, sada Karl-Heinz Lambertz (socijalista iz Belgije).

Evropski odbor regija je glas gradova, opština i regija u EU. Savjetuje zakonodavna tijela EU (Vijeće EU, Evropski parlament) o zakonodavstvu, koje se u 70% sprovodi na mjesnom i regionalnom nivou. Sastaje se šest puta godišnje u  Briselu /Bruxelles/ u punom sastavu, a i djeluje i u šest tematskih komisija.

''Kao trajni oblik saradnje sa zemljama kandidatima za članstvo u EU – pa tako i sa Crnom Gorom – CoR održava zajedničke savjetodavne odbore. To su paritetna tijela, što znači da imaju jednak broj članova iz CoR i iz partnerske zemlje, u ovom slučaju po osam. JCC ME ima dvoje kopredsjedavajućih; iz EU (CoR) to je Jelena Drenjanin (Švedska, Europska pučka stranka – EPP), a iz Crne Gore Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja. Sa evropske strane sjednice Odbora priprema Glavno tajništvo CoR, a s crnogorske Zajednica opština Crne Gore''- navedeno je u saopštenju.

Svrha Odbora je da se, putem raspravljanja o različitim temama od zajedničkog interesa, pomogne razvoj lokalne demokratije, dobre uprave, vladavine prava, privrede i kulture na mjesnom nivou te pomogne mjesnim i regionalnim vlastima i tijelima javne uprave u pripremi za buduće članstvo u EU. JCC obično održava dvije sjednice godišnje: u proljeće u  Briselu, u sklopu Dana proširenja EU, a na jesen u partnerskoj zemlji.

''Na dnevnom redu 13. sjednice JCC ME biće dvije važne teme: Sistem finansiranja i održavanja komunalne infrastrukture te "Trebamo li još raditi svojim rukama?" – Uloga industrije u ekonomskom razvoju na mjesnom nivou. Uz govornike iz CG (domaćin, predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac; glavni pregovarač CG sa EU Aleksandar Drljević; Sanja Živković, sekretarka Odbora za prostorno planiranje Zajednice opštiina CG; Ranko Mišnić, predsjednik Opštine Mojkovac i dr.), govoriće i gosti iz EU: Aivo Orav, ambasador Delegacije EU u CG; Jaroslav Hlinka, izvjestitelj CoR za Paket proširenja za 2019. (Slovačka, socijalist); Sonja Polonijo, gradska vijećnica u Crikvenici, stručnjakinja za upravljanje otpadom, te dr. Velibor Mačkić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu''- najavljeno je iz Tivta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR