15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović: Ovog puta, Brisel ne kritikuje region, nego mi njih!

Politika

Comments 0

Vuksanović: Ovog puta, Brisel ne kritikuje region, nego mi njih!

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Navikli smo da iz Brisela stižu kritike na račun regiona ali ovog puta, zamijenjene su uloge i kritike mi upućujemo Evropskoj uniji – poručio je u razgovoru za Antenu M poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović, član skupštinskog Odbora za evropske integracije reagujući na odbijanje Evropskog savjeta da počne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Poslata je loša poruka, ne samo Tirani i Skoplju nego cijelom regionu, smatra Vuksanović i ističe da su dvije države donijele čak i nekoliko nepopularnih odluka ne bi li počeli pristupne pregovore.

"Kome sad ide na ruku ovakva odluka Brisela? Ide upravo onim neevropskim snagama u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Brisel mora sa više senzibiliteta da prati situaciju i da ima u vodu d aza oov podneblje nije zainteresovana samo EU već i neki drugi subjekti koji ne djele evropske vrijednosti", ukazuje Vuksanović.

Šta veliko NE iz Evropskog savjeta znači za Crnu Goru? Vuksanović ističe naša dostignuća; napominje da postoji interna spremnost Crne Gore da zatvori šest poglavlja a za jedino koje je preostalo neotvoreno, Poglavlje 8 – Konkurencija, ispunjena su mjerila.

"Ne zavisi, međutim, sve od nas. Nekad malo toga zavisi od nas. Mislim da smo upravo sad u tom trenutku - fokus je na Evropskoj uniji koja će, nadam se, shvatiti da je proces proširenja istovremeno i konsolidacija ovog prostora", naveo je on.

Dodaje da je najznačnija tekovina EU mir i stabilnost. "A gdje je to više potrebno nego na Balkanu koji je bio izvor svega, samo ne mira i stabilnosti", pita se Vuksanović.

"Ukoliko bi došli u jedno turbulentno razdoblje, to bi neminovno prenijeli van naših okvira i donijelo bi dodatne nestabilnosti unutar same EU. Zbog toga se nadam da ćemo do kraja godine otvoriti Poglavlje 8", naglasio je Vuksanović za Antenu M.

"Mi moramo nastaviti svoj evropski put i raditi naporno ne zbog Evrope nego zbog naših građana i boljih uslova za njihov život, poručuje Vuksanović jer je to, kaže, smisao evropskih integracija a ne samo ispunjavanje briselskih kriterijuma. Očekuje da će država, uprkos stavu Evropske unije, nastaviti istom dinamikom da napreduje ka članstvu.

Pozdravlja izbor europoslanika iz Hrvatske Tonina Picule za izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru. Napominje da je Picula čovjek od velikog znanja i iskustva koji jak dobro razumije naš kontekst i vrjednuje ono što je Crna Gora postigla na evropskom putu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR