7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština usvojila odluku  o produženju roka rada Odbora

Politika

Tag Video
Comments 0

Skupština usvojila odluku o produženju roka rada Odbora

Autor: Sanja Novakovic

  • Viber
Pratite tok dešavanja na Anteni M.

Poslanici su skoro čitav dan raspravljali o prijedlogu da rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva bude produžen do 18. decembra. Prvi dio zasijedanja završen je u 19:20. Nastavili su u 21 sat, a odluku usvojili nešto nakon 22 sata. Glasalo je 46 poslanika, 44 su bila ZA, dva su bila protiv.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu rekao je, tokom drugog dijela zasijedanja, da ima dovoljno mudrih političkih lidera koji žele dogovor. Pozvao je stranke koje ne učestvuju u radu Odbora da, makar narednih dvadeset dana, do isteka roka učestvuju u radu Odbora.

Prije glasanja o odluci odbijen je amandman SDP-a, da se Odbor obaveže da najkasnije do 18. decembra predloži Kolegijumu model za implementaciju nadzor dogovorenih rješenja. U stavu dva istog amandmana SDP je predlagao da je Odbor obavezan da razmotri model tehničke vlade kao mehanizma pravno-tehničkih garancija nadzor dogovorenih rješenja. Amandman SDP-a podržala su četiri poslanika, od 45 koliko ih je glasalo.

Tok zasijedanja do 19:20

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je produženje roka sasvim dovoljno da se završi posao, ali sigurno kratko ako ne postoji volja.

Iz DPS-a su ponovili da nema ništa od tehničke Vlade, navode da su spremni da prihvate sva konstruktivna i rješenja koja su primjenjiva u praksi. DF je pozvao na napuštanje Odbora i proteste.

Kada je posrijedi produženje roka rada Odbora prvi čovjek Skupštine Ivan Brajović  kazao je da su prinuđeni da još jednom produže rok, te da rokovima nikada ne treba licitirati. 

"Pred Odborom je važan zadatak. Ukoliko želimo da unaprijedimo izborni ambijent onda možemo da završimo u dogledno vrijeme. Treba da pokažemo dovoljno ozbiljnosti", kazao je Brajović. 

"To produženje roka je sasvim dovoljno da se završi posao, ali sigurno kratko ako ne postoji želja", poručio je Brajović.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je da je produženje roka sa 15. novembra na 18. decembar mogao da predloži bilo ko od poslanika ko želi dogovor.

“Tako da vjerujem da će svako ko želi da se vlast i opozicija dogovore o ovom pitanju i glasati za ovu odluku o produženju roka”, samtra Rakočević.

Rakočević je kazao da mu je žao što dio opozicije nije u Odboru, misleći na DF. 

"Spremni smo da prihvatimo sva rješenja i opozicije i naravno rješenja poslanika vlasti koja su sistemska i konstruktivan za ukupno unaprjedjenje izbornog zakonodavstva. Medjutim, ono što nijesu sistemska rješenja, ono što nije primjenjivo u praksi, to jednostavno nije realno da bude prihvaćeno", kazao je Rakočević.

Rakočević smatra da se dio opozicije bavio samopromocijom i rješenjima koja nijsu sistemskog karaktera, a manje preporukama medjunarodne zajednice. 

Rakočević je, takodje, kazao da od tehničke Vlade neće biti ništa, da vlast kako je rekao nije raspoložena za takvu vrstu eksperimenta.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević poručio je da treba napustiti Odbor. 

"Napustite ovaj Odbor. Pridružite se DF-u, sva ostala opozicija. Trideset hiljada ljudi ispred Skupštine, jer tek pod pritiskom ovakvi režimi pristaju da se održe fer i pošteni izbori", kazao je Medojević.

Poslanik Raško Konjević je ocijenio: 

"Može se ovaj rok produžavati koliko god mi hoćemo, ali zajednička je odgovornost da pokušamo da do nečega dođemo. Ali sa stavom koji vi imate, da o ključnom prijedlogu opozicije ne želite da razgovarate, peruzimate odgovornost", kazao je Konjević.

Konjević je reko da SDP zato neće glasati za produžetak roka. Objasnio je da u toj partiji smatraju da u dosadašnjem radu Odbora stav DPS-a da ne želi ni da razgovara o modelu koji predlaže opozicija ne daje dovoljno nade da kroz taj dijalog ni na koji način možemo doći do nečega što bi značilo stabilizaciju političkih prilika u Crnoj Gori.

Poslanik Neđeljko Rudović kazao je da je vrijeme za zrele i promišljene odluke, te da je davno prošlo vrijeme za kalkulacije.

Poslanik Goran Danilović, komentarišući priču o produženju roka rada Odbora, kazao je da zaludniju priču nije čuo. U vezi sa tim navodi:

"Ovdje je posrijedi grčevita borba za vlast na jednoj strani i grčevita borba u opoziciji da se bude "prvi u selu", kada već nikako da se dočepamo onoga što se zove Crna Gora. Ja posljednji put molim kolege iz Demokratske Crne Gore da napušte Odbor jer je u pitanju besmislica. Molim ljude iz SDP-a ,napustite odbor, to smo vam govorili prije pola godine, jer se ovako ne dobija bitka, sa ljudima koji vam se smiju u lice znajući da ćete vi u jednom trenutku jureći za još jednim mandatom izaći na izbore i izgubiti ih. Tada, taj plač ko bude čuo je lud, zbog toga što ovo radimo dobrovoljno i dobrovoljno pristajemo na poniženje", kazao je Danilović.

Dogovor koji DPS pokušava da napravi sa dijelom opozicije je osudjen na neuspjeh smatra poslanik Aleksandar Damjanović.

“DPS je prihvatila da o izbornom zakonodavstvu i o preporukama ODIHR-a, koje uključuju promjenu Ustava, pregovara sa predstavnicima jedne trećine opozicionih poslanika koji sjede u Skupštini. U Odboru trenutno sjede četvorica opozicionih poslanika koji predstavljaju tri opozicione partije, odnosno ukupno 14 opozicionih poslanika. Na koji način mislite da se može postići ozbiljan i relevantan dogovor koji vlast ili najveća partija u vlasti želi da napravi sa jednom trećinom crnogorske opozicije. Nije valjda cilj da se nadje dvanaest heroja koja će uz 42 poslanika vladajuće većine da dignu ruke za izmjene izbornog zakona ili zakonodavstva i da kažu da su riješili sve problem”, kazao je Damjanović.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović poslanicima koji učestvuju u radu Odbora poručuje:

"Umjesto o glasanju o ovoj odluci, ko je prava opozicija, treba da napusti Odbor i da idemo na proteste", kazao je Bulatović u Skupštini.

SDP-ov Ranko Krivokapić smatra da nema alternative dijalogu:

"Naravno ja znam da će DPS prihvatiti Vladu...tehničku, izbornu kako god se zvala, samo  je pitanje manje cijene. Znam i kako će je prihvatiti. Ne mogu da pogodim tačno kad, jer je opozicija toliko podijeljena sa ovim "tzv. elementom Demokrata", unio je efekat Darka Pajovića u sistem, ali... Dajte im dvadeset dana da se pokažu", kazao je Krivokapić.

Poslanik Miodrag Lekić kaže da namjeravaju da Odbor još tih mjesec radi, te da ne vidi da bi trebalo da se okome na odbor koji su svi učestvovali da se formira.

"Odugovlačenje rada i pokošaj prenošenje greške opozicije je cilje DPS-a, ne treba im to dozvoliti, zato ću nastaviti da podržava rad Odbora još mjesec", kazao je Lekić.

 Poslanik DPS-a Miodrag Vuković kaže da atmosfera od početka nije dobra.

“Produžimo rok do 18.decembra, ali prestanimo sa sitnim političkim kalkulacijama. Mi iz DPS-a imamo strpljenja”, kazao je Vuković.

Slaven Radunović kaže da tehničke vlade, voljom DPS –a ,neće biti. Zato pita da li ima neko iz opozicije ko je spreman da prihvati razgovore bez tehničke vlade. 

DPS-ova Daliborka Pejović kaže da DPS ne odugovlači postupak,  navodi da priča o tehničkoj vladi sa ovomo odlukom nema veze. Nema dilimu da rok treba produžiti.

Predrag Bulatović smatra da dogovor nema alternativu, ali smatra da Odbor u ovom trenutku nije mjesto koje može da dovede do rješenja. 

"DF smatra da su protesti jedino sredstvo koje može da dovede do fer i slobodnih izbora. Čekaćemo do 15.novemra. Ako nastave poslije toga da rade sa DPS-om onda neko od njih ima dil sa DPS-om", kazao je Bulatović.

Poslanik Nedjeljo Rudović kaže da je davanje šanse dogovoru dužnost svakog odgovornog političara.

“Već je jasno da bez tehničke vlade ne može biti dogovora. Isto su pričali da nema tehničke vlade na izmaku 2015., ali se dogodila. Ne želim da učestvujem u političkom nadgornjavanju i neću se osvrtati na poruke koje smo danas čuli. Ukoliko ne razumijemo da je dogovor koristan za sve onda Crna Gora nema doraslu političku elitu", ocijenio je Rudović.

Poslanik Radule Novović kaže da je DPS zainteresovan za usavjanje zakonskih rješenja. Naglašava. medjutim, da je priča o tehničkoj vladi gubitnička i prevazidjena priča. To je alibi za budući izborni poraz, kaže Novović. 

Poslanik Neđeljko Rudović kazao je, na početku zasijedanja, da je uputio pitanja ministru prosvjete Damiru Šehoviću u vezi sa profesoricom Jasminkom Milošević.

“Da li ste gospodine Brajoviću zatražili hitne korake da se zaštiti dostojanstvo ne samo ove profesorice. Ministar Šehović nije odgovorio na moja pitanja”, kazao je Rudović.

Brajović je kazao da sačekaju da dobiju sve informacie jer su zatečeni takvim tvrdnjama profesorice Milošević.

"Ono što mi je poznato je da je riječ o odličnom prosvjetnom radniku", kazao je Brajović.

Tok sjednice:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR