7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakšić: Od "malog Šengena" veća šteta nego korist

Politika

Comments 0

Jakšić: Od "malog Šengena" veća šteta nego korist

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Dugogodišnji spoljno-politički komentator beogradske Politike, Boško Jakšić u izjavi za radio Antena M, ukazuje na ozbiljne prepreke za realizaciju, nedavno promovisane regionalne inicijative, takozvanog, "malog Šengena" koji,kako kaže, sve više dobija karakteristike kontroverze.

"Očekuje se da Bosna i Hercegovina uskoro pristupi ali, istovremeno, Albanija poručuje da će napustiti "mali Šengen" ukoliko ne bude uključeno Kosovo. To znači da bi prvo trebalo riješiti konflikt Beograda i Prištine, a to je i dalje na "dugom štapu", rekao je Jakšić podsjećajući da je ''predsjednik (Kosova) Tači odbio da prisustvuje Ohridskom samitu, navodeći da Kosovo ne želi da evro-atlantsku perspektivu zamijeni bilo kojom regionalnom inicijativom".

"Čini mi se da je to ključno pitanje. Da li "mali Šengen" treba da bude neka vrsta utješne nagrade, kompenzacije za sve očigledniju blokadu evropskih integracija sa kojom je suočeno svih šest država zapadnog Balkana", pita se Jakšić, iskazujući strahovanje da "neke nesumnjive kratkoročne, investicione ili trgovinske koristi mogu da nanesu dugoročnu geostratešku političku štetu".

Sumnje da se ne radi o iskrenoj inicijativi, već o planu sa skrivenim namjerama, izrazio je u svojoj analizi njemački državni radio - Dojče Vele koji "mali Šengen" čak naziva šibicarskim trikom.

Boško Jakšić kaže da ga ne iznenađuje negativan stav njemačkog državnog glasila, ali i napominje da je regionalizacija u koliziji sa konceptom ujedinjene Evrope.

"To je taj projekat koncentričnih krugova, a Balkan bi bio jedan od tih krugova. Naravno, negdje na periferiji. Što zbog toga što realno nije spreman i ne dijeli sve evropske vrijednosti, a što zbog nespremnosti u ekonomskom pogledu spreman za apsolutnu harmonizaciju sa Evropskom unijom", ocjenjuje Jakšić zaključujući da je to "proces koji ne ujedinjava Evropsku uniju, nego je dijeli".

"Nije čudo što i državni njemački radio o tome govori sa čuđenjem i u negativnom kontekstu, imajući u vidu da je kancelarka Angela Merkel tradicionalno pobornik proširenja Evropske unije, a da je sada suočena sa nadirućim ambicijama francuskog predsjednika Makrona koji, očigledno, ne dijeli to mišljenje", rekao je Jakšić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR