15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dok Brisel slaže kockice, mjerkaju li ostali Balkan?

Izvor: Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Dok Brisel slaže kockice, mjerkaju li ostali Balkan?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Dok Evropska unija rješava stvari unutar nje same mora se više fokusirati na Zapadni Balkan, kako prostor na koji godinama pretenduju drugi igrači ne bi bio dodatno izložen, smatraju sagovornici Antene M.

Iz Evrope, ima ohrabrujućih, ali i disonantnih tonova.  

Što tjesnije povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja je za samu Uniju, podcrtala je nedavno nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi", rekla je ona. 

Crna Gora u svijetlu priče o "malom Šengenu" ponavlja kako za nas EU nema alternativu, ali i šalje jasnu poruku Evropi.

"Aktivno prisustvo Unije kroz proces pregovaranja i posvećenost Zapadnom Balkanu najbolji su put za njegov dugoročni razvoj i prosperitet kako se ne bi ostavljao prostor za one koji ne dijele naše vrijednosti", jedna je od posljednjih izjava premijera Duška Markovića. 

No, ostavlja li sada Unija prostor za upliv drugih i da li se dovoljno fokusirala na Zapadni Balkan?

Može li joj preslaganje kockica unutar nje same odvući pažnju sa prostora bez kojeg potencira da nije cjelovita?

Član skupštinskog Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative kaže da je očigledno da se Unija suočava sa nizom problema, pa ima i disonantnih tonova, ali isto tako ohrabrujućih i odgovornih poruka ne samo prema Zapadnom Balkanu nego i prema cijelom kontinentu:

"Ako bi ne daj Bože Zapadni Balkan bio izuzet iz daljeg procesa evropskih integracija to nije samo problem za naše podneblje nego za cijeli evropski sistem i sam modalitet Evropske unije, njen princip i politiku proširenja.

Koliko god da se nalazimo na zemljopisno malom području ono je u geostrateškom smislu od izuzetnog značaja i ukoliko EU ne bude cijenila opredijeljenost Crne Gore da bude pozicionirana u samoj Evropi onda mora biti svjesna da ohrabruje one subjekte koji vide Crnu Goru u nekim drugim integracijama.

Izjave njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednice EK i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića su podsticaj i ohrabrenje i za Crnu Goru i za zemlje u regionu da nastave dinamiku pregovaranja", smatra Vuksanović. 

Adrijan Vuksanović 

Vuksanović očekuje još konkretniju podršku crnogorskom putu ka EU tokom hrvatskog predsjedavanja EU. 

Njemačka kancelarka nada se sastanku sa liderima Zapadnog Balkana tokom hrvatskog predsjedavanja.

Vuksanović smatra da bi to bio dobar korak.

"Jer se često stvara dojam da pojedini naši partneri iz EU ne sagledavaju na najbolji način situaciju na Zapadnom Balkanu, što može dovesti do određenih turbulencija. Taj sastanak bi bio koristan i očekujem da se desi", kaže Vuksanović za Antenu M. 

Prostor za upliv trećih strana je otvoren i konstantan i mimo činjenice da se u Uniji slažu kockice i to je potpuno jasno, kaže član Odbora, nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Uvjeren je da Crna Gora mora više da radi i da nije realno očekivati da sjedimo skrštenih ruku i da Brisel, Berlin i Pariz brinu o nama više nego što se brinemo mi sami.

"Cilj nam je da imamo i snažnije prisustvo EU i nespornu zainteresovanost EU da Balkan bude što prije dio nje. Nažalost, mi nijesmo uspjeli da ubijedimo zapadne prijestonice da možemo biti kredibilan partner. 

Za našu situaciju smo krivi dominantno mi, iako se u samoj EU dešavaju neki procesi koji govore da same članice traže model za bolje funkcionisanje", navodi Rudović.

Na naše pitanje "radi li EU konkrentne stvari da zaštiti prostor Zapadnog Balkana", Rudović odgovara: 

"Nedovoljno radi, i to je makar ono što mi vidimo u nekoj pojavnoj ravni.

Da li bi bilo bolje da su više prisutni i da neposredno još više učestvuju u podršci zemljama ZB za uspostavljanje funkcionalne demokratije i razvoja ekonomije - apsolutno DA, tu nema dileme i to je poželjno, samo što se postavlja pitanje - zašto nema velikih evropskih kompanija na prostoru Balkana?", napominje Rudović. 

Neđeljko Rudović 

Naglašava da nije jednostavno osuditi EU što nije jače prisutna.

"Vjerujem da je ovo tema o kojoj treba povesti ozbiljne razgovore, i treba koristiti svaki međunarodni susret koji imaju naši zvaničnici na bilo kom nivou za upravo ovu temu.

Jer jeste činjenica da ukoliko je Brisel na neki način zaokupljen sam sobom više nego svojim prisustvom na Balkanu onda je mnogo veći manevarski prostor za one globalne igrače koji žele da Balkan stave pod stoje. A znamo šta bi nas moglo čekati ako to bude epilog", kaže Rudović za Antenu M. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR