16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojen zakon o transplantaciji organa u svrhu liječenja

Politika

Comments 0

Usvojen zakon o transplantaciji organa u svrhu liječenja

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja kojim je predviđeno da nije potrebna saglasnost porodice za doniranje organa kod osoba koje su tokom života potpisale donorsku karticu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je ranije, tokom skupštinske rasprave o predloženom aktu, da je izmjenama omogućeno punoljetnim osobama, poslovno sposobnim i sposobnim za rasuđivanje da daju pisanu dobrovoljnu saglasnost za uzimanje organa za slučaj smrti kod izabranog doktora, radi presađivanja osobama kojima je to jedini način liječenja.

“Mogu da daju i pisanu izjavu kojom se protive ovom postupku, a data je mogućnost uzimanja organa od umrlog koje nije dalo pisanu saglasnost, niti izjavu o protivljenju ovom postupku, na osnovu saglasnosti koju daje član uže porodice”, naveo je Hrapović.

Na taj način, kako je dodao, obezbijeđeno je davanje, odnosno uzimanje organa sa umrlog davaoca samo na osnovu pisane saglasnosti koja se daje na propisani način.

„U slučaju nastupanja moždane smrti osobe koja nijesu dala ovu saglasnost, niti izjavu kod izabranog doktora da se izričito protive ovom postupku, saglasnost za uzimanje, odnosno davanje organa može da da član njihove uže porodice“, pojasnio je Hrapović.

On je kazao da se, u cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, zakonom propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa.

Predložena rješenja, prema riječima ministra, daju mogućnost povećanja broja umrlih davalaca organa, kao i povećanja broja presađenih organa osobama kojima je to jedini način liječenja.

„Presađivanje organa umrlih davalaca dovešće do produžavanja i poboljšanja kvaliteta života ovih lica, a kao pozitivan efekat ovih rješenja, treba pomenuti i smanjenje troškova liječenja i opterećenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, smanjenje broja privremenih spriječenosti za rad, sa svim posljedicama koje ovo izaziva“, dodao je Hrapović.

Skupština je večeras usvojila i izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju, o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor i o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR