12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ujedinjena Crna Gora: Vlast da crkvi vrati oteto, a ne da otima

Politika

Comments 2

Ujedinjena Crna Gora: Vlast da crkvi vrati oteto, a ne da otima

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ujedinjena Crna Gora osuđuje namjeru Vlade Crne Gore da kroz Zakon o vjerskim slobodama zaprijeti opštem miru i legalizuje, kako kažu, otimanje imovine SPC-a.

"Pravo svojine je garantovano Ustavom, a obaveza Vlade je da to pravo štiti. Takođe, upozoravamo režim da je svojina naše Crkve svojina naših predaka koji su je često gradili, dograđivali, zavještavali i umnožavali i da je naša obaveza u odbrani te imovine višestruka. Zaista je obaveza naše državne vlasti da Crkvi vrati oteto kroz revolucionarne zakone, a ne da joj prijeti otimanjem preostalog. Ova država je i dužna da pamti stradanje Crkve i njenog sveštenstva i monaštva tokom Drugog svjetskog rata, da rehabilituje sve njih koji su stradali u pružanju otpora, prvo strahotama fašizma, a onda i užasu jednopartijskog sistema koji je decenijama uzurpirao osnovna ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Iz UCG su naveli da crkva ne smije biti iskorišćena za političke borbe.

"DPS je na svom Kongresu, "hiratonisao" i "rukopoložio" svog lidera za poglavara svega i svačega. Može se stoga postaviti i vođa partijske crkve, ali neće se dopustiti da se pogaze slobode i prava vjerujućih ljudi i imovina jedine Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Upozoravamo vlast da ne narušavaju multietnički i vjerski sklad kako bi ispunili svoje partijske smjernice i pogrešne ideologije, jer narod u Crnoj Gori će stati uz Crkvu i spreman je da brani svetinje od otimačine. To je pokazalo i hiljada vjernika na Trojičindanskom saboru.

Pozivamo na mudrost i zaustavljanje sile i pravnog nasilja. Podsjećamo da Crna Gora ima sa svim drugim vjerskim zajednicama, osim SPC, potpisane sporazume i dokumenta o imovinskim odnosima, pa je jasna namjera da ovim zakonom DPS želi da udari na temelj mira narodne sloge u Crnoj Gori", naveli su u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Pojasni malo pametnjakoviću,đe je i eta to Država otela vama srbskijem vladarima.....

Nikola

Danilovicu ,posto se nijesi oglasavao kad su NAMA otimane crkve od strane srpskijeh popova a takodje se nijesi javljao kad su srbi procerali crnogorskoga kralja i unistili NAM drzavu zamolio bih te da to saopstis popovima koji ti svaki dan dolaze u stranku !!!