13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upriličen svečani prijem BS povodom učlanjenja u EPP

Politika

Comments 0

Upriličen svečani prijem BS povodom učlanjenja u EPP

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Svečanim prijemom u Podgorici, Bošnjačka stranka sinoć je obilježila učlanjenje u Evropsku narodnu partiju (EPP), najbrojniju političku grupaciju u Evropskom Parlamentu, saopšteno je iz te partije. 

Svečanom prijemu, kako je navedeno u saopštenju, prisustvovao je veliki broj zvanica, rukovodstvo Bošnjačke stranke, članovi GO, predstavnici političkih partija u Crnoj Gori, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, kao i predstavnici političkih partija iz regiona članica EPP, brojni ambasadori, članovi diplomatskih misija, kao i predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa reisom Rifatom ef.Fejzićem, predstavnici nevladinog sektora i medija.

Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović kazao je da je od svog osnivanja Bošnjačka stranka državotvorna, proevropska i prozapadna stranka.

“Snažno smo podržali put naše države u evropskim integracijama, kroz usvajanje demokratskih standarda, jačanje institucija, vladavinu prava i slobodu medija. Svjesni smo da je to, za nas, jedini put koji nema alternativu, i da je takođe, to put integracija svih zemalja u regionu. Kao suštinski državni interes prepoznali smo i NATO integracije, kao jedini bezbjedonosni okvir koji garantuje stabilnost Crne Gore i otvara perspektivu ekonomskog razvoja”, rekao je Husović.

On je naglasio da su zalaganja BS bila vizionarska.

“Mi nijesmo imali potrebe mijenjati politički program, jer su procesi samo potvrdili naša zalaganja kada su u pitanju integracije naše države i Zapadnog Balkana. Očuvanje multietničke stabilnosti Crne Gore, sačuvane u teškim vremenima predstavlja za nas krucijalni interes. Bošnjačka stranka je, dva puta, 2012. i 2016. bila u prilici da odlučuje vlast u Crnoj Gori. To su bile istorijske političke odluke. Bez obzira na visoke ponude koje su dolazile sa drugih strana, mi smo se čvrsto opredijelili za politička partnerstva sa proevropskim snagama u vidu DPS-a, SD-a, Liberalne partije i partija manjinskih naroda, koja su značila stabilnost i ostvarivanje državnih interesa – euro-atlanske integracije i prozapadni put Crne Gore”, rekao je Husović.

Bošnjačka stranka, naglasio je Husović, iskreno i snažno podržava politički dijalog u Crnoj Gori i smatra da je u isključivo u Parlamentu i institucijama mjesto za dijalog i razgovor o svim otvorenim pitanjiima.

„Aktuelna tema reforme izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori za nas predstavlja bitno pitanje, oko kojeg treba uključiti sve relevantne činioce, jer je izgradnja ambijenta za slobodne izbore izuzetno značajna za dalji demokratski razvoj. Smatramo da je proces uspješnog okončanja članstva u EPP suštinski važan za našu partiju. To je partnerstvo sa najuticajnijom evropskom političkom organizacijom, ali i više od toga, to je partnerstvo sa političkim subjektima sa kojima baštinimo mnoge zajedničke vrijednosti. I dalje ćemo stremiti ka idealima demokratije, slobode pojedinca, zaštite ličnih sloboda, socijalne pravde, vladavine prava, snažnih institucija i očuvanje porodičnih vrijednosti“, kazao je u svom govoru lider BS.

Norbert Beckman Dirkes, direktor Konrad Adenauer Fondacije za Crnu Goru i Srbiju, istakao je da Bošnjačka stranka postaje ambasador Crne Gore za Evropu.

“Ne radi se o jednosmjernom procesu, već i dvosmjernom, i bićemo u stanju da svima poželimo dobrodošlicu i da Crna Gora bude prepoznata kao evropska zemlja”, kazao je Dirkes.

Patrick Voller, međunarodni sekretar EPP, rekao je da računa da će Bošnjačka stranka "nastaviti da se bori za naše zajedničke vrijednosti - vladavinu prava, borbu protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i slobodu medija".

"Jedino njihovo sprovođenje može dovesti vašu državu u Evropu i mi iz Evropske narodne partije smo ovdje da vas podržimo na vašem putu", kazao je on.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR