15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Premijer Holandije: Ko želi pregovore, mora biti spreman kao Crna Gora

Izvor: Foto: Antena M

Politika

Comments 0

Premijer Holandije: Ko želi pregovore, mora biti spreman kao Crna Gora

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Premijer Holandije Mark Rute poručio je kako se Holandija ne protivi proširenju Evropske unije, ali da bi zemlje otpočele pregovore, moraju da budu spremne za to, kao što je Crna Gora.

Rute je za Pobjedu, na marginama NATO Samita koji je prošle sedmice održan u Londonu, kazao da Albanija trenutno nije spremna za otpočinjanje pregovora sa Briselom, dok je, kako navodi, Sjeverna Makedonija blizu tog cilja.

“Holandija nije protiv proširenja EU, ali zemlje trebaju da budu spremne kao Crna Gora, kada je otpočinjala pregovore. Ne vjerujemo da je Albanija spremna da u ovom trenutku započne razgovore sa EU, a što se tiče Sjeverne Makedonije, ona je bliža tom cilju”, rekao je Rute u Londonu.

Dodaje da pojedini nijesu željeli da proces pregovaranja Sjeverne Makedonije i Albanije sa Briselom bude razdvojen.

“Neki drugi to ne žele i zato smo na posljednjem Evropskom savjetu odlučili da ne napredujemo po pitanju otvaranja pregovora sa ovim državama”, rekao je Rute.

Savjet EU u oktobru nije donio odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je bio treći put u 16 mjeseci da se odluka odlaže, iako Evropska komisija smatra da su obje zemlje ispunile sve neophodne kriterij ume.

Većina zemalja članica EU je bila za otvaranje pristupnih pregovora, ali je Francuska blokirala odluku koja je morala da bude usvojena jednoglasno.

Na pitanje da li je 2025. godina zaista realan rok za ulazak neke od zemalja Zapadnog Balkana u EU, Rute je odgovorio da pristupanje EU do određenog datuma nije cilj sam po sebi.

“Nemam pojma. I to nije cilj sam po sebi. Nemamo ništa protiv EU proširenja, ali se moramo postarati da se držimo pravila i da sve mora bid strogo i pošteno. To je oduvijek naša pozicija”, zaključio je Rute.

Holandija je donedavno bila u grupi sa Francuskom i nije dozvoljavala otvaranje pregovora ni sa Sjevernom Makedonijom, niti Albanijom, ali je na posljednjoj sjednici Savjeta EU nagoviješten malo drugačiji stav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR