11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nimanbegu: Krajnji rok ne postoji ukoliko ima dogovora

Politika

Comments 0

Nimanbegu: Krajnji rok ne postoji ukoliko ima dogovora

Autor: Sanja Novaković

  • Viber

Nije za očekivati da ćemo u izbornu godinu sa dogovorom o izbornom zakonodavstvu. Izlaz iz te situacije je dijalog, smatra potpredsjednik Odbora za reformi izbornog i drugog zakonodavstva Genci Nimanbegu.

Nimanbegu, međutim, kaže da je sada teško predvijdjeti u kom pravcu će dijalog ići.

“Nerealno je očekivati da posao bude završen do predviđenog roka 18. decembra, što će dovesti do toga da nećemo imati usaglašeno izborno zakonodavstvo. Zato imamo, rekao bih, prijetnju opoziciju da neće prihvatiti izbore planirane u narednoj godini. Dijalog je ključna stvar, ali u ovom trenutku ne mogu da predvidim način u kojem pravcu će se to dešavati”, kazao je Nimanbegu za Antenu M.

Nimanbegu je podsjetio na svoje ranije izjave kada je kazao da već imamo polustidljive nagovještaje opozicije da će tražiti odgađanje izbora, ukoliko dogovora ne bude.

“Što znači da opozicione partije, ipak, vide da je potreban politički dijalog ili sporazum u vezi sa načinom kako na sljedeće izbore”, rekao je Nimanbegu.

Nimanbegu, takođe, smatra da mijenjanje izbornih zakona u izbornoj godini ne predstavlja kršenje zakona. Sve je, navodi, stvar dogovora, tako da ne postoji, kaže, dedlajn u vezi sa tim.

“Ja sam među malim brojem poslanika koji je rekao da ipak je dobra praksa da se u izbornoj  godini mijenja izborno  zakonodavstvo, ali u nekim slučajevima su se neki izborni zakoni mijenjali nekoliko  mjeseci  pred  izbore. Tako da, ukoliko postoji dogovor, dedlajn ne postoji. Dedalajn može biti samo zbog toga što neki zakoni traže malo duže vrijeme implementacije”, kaže Nimanbegu i dodaje:

“Treba vidjeti na koji način će velike partije ponuditi dijalog jedna drugoj, tu govorim između opozicije i pozicije.  Da  vidimo da li štio će biti tema, da li će možda biti razmotreni i zahtjevi opozicije… Jasni su politički zahtjevi. Što se tiče vladajuće kolicije, ili DPS-a kao njenog ključnog činioca, oni se deklarišu da su spremni za dijalog. Opozicija je kao jedan od klučnih zajtjeva tražila tehničku vladu, do sada to nije na stolu, o tome se ne diskutuje. Juče su Demokrate tražile povlačenje Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti… Treba vremena da se sve slegne i da vidimo na koji način dalje”, kazao je Nimanbegu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR