10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ODIHR: Predložena rješenja tehnički usklađena sa preporukama

Politika

Comments 0

ODIHR: Predložena rješenja tehnički usklađena sa preporukama

Izvor: Mina

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predložena rješenja iz Nacrta zakona o izboru poslanika i odbornika uglavnom su tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, ocijenjeno je tokom posjete eksperata ODIHR-a u okviru reforme izbornog zakonodavstva.

U okviru posjete ODIHR-a Skupštini održan je sastanak sa članovima Radnog odbora 1 Odbora za izborne reforme, na kojem je razgovarano o Nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika, sa aspekta realizacije preporuka OEBS/ODIHR-a povodom parlamentarnih izbora 2016. i predsjedničkih prošle godine.

„Ocijenjeno je da su predložena rješenja uglavnom tehnički usklađena sa preporukama iz izvještaja posmatračke misije, ali da implementacija tih prijedloga zavisi od dogovora učesnika u tom procesu“, navodi se u saopštenju.

Eksperti su sa predsjednikom Odbora za izborne reforme Branimirom Gvozdenovićem razgovarali o dosadašnjem učinku rada, ali i budućim koracima u pogledu reforme i realizaciji zadatih ciljeva tog skupštinskog tijela.

Kako su rekli iz Skupštine, razgovarano je i o praktičnim rješenjima i usklađenosti izbornog zakona sa ostalim zakonima.

„Dvodnevnu posjetu obilježio je konstruktivan dijalog članova Radnog odbora 1 sa ekspertima, predstavljen je rad i analizirane dosadašnje aktivnosti na unapređenju izbornog zakonodavstva, kroz detaljni pregled predloženih rješenja iz Nacrta zakona i razjašnjavanje određenih dilema, posebno u odnosu na organe za sprovođenje izbora“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim pitanjima, kao što su način izbora članova izbornih komisija, verifiikacija potpisa podrške potrebnih za registraciju izbornih lista i rješavanje pitanja pristupa biračkim mjestima licima s invaliditetom.

Navodi se da su predstavljeni primjeri dobre prakse i usklađenost predloga sa međunarodnim standardima, u cilju izrade kvalitetnih zakonskih rješenja, koji će rezultirati adekvatnom primjenom u praksi.

U ime Radnog odbora 1 sastanku su prisustvovali koordinatorka Marta Šćepanović, kao i poslanici Jovanka Laličić, Boris Mugoša i Neđeljko Rudović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR