Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Đukanović- Bingulac: Odnosi stabilizovani, stvorena dobra platforma

| Postavio/la: Milena Aprcović

Đukanović- Bingulac: Odnosi stabilizovani, stvorena dobra platforma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Bingulca.

Zahvalio je ambasadoru Bingulcu za izuzetan doprinos razvoju odnosa dvije zemlje, i istakao da možemo biti zadovoljni onim što je urađeno u proteklih 6 godina mandata odlazećeg ambasadora.

Želje i očekivanja su uvijek na višem nivou kada su u pitanju odnosi Crne Gore i Srbije, kazao je predsjednik, ali možemo biti zadovoljni ostvarenim progresom u odnosu na raniji period.

"Tome je posebno doprinijelo unošenje doze realizma u naše odnose, što je logično vodilo unapređenju razumijevanja, kao i međudržavnih odnosa saradnje", naglasio je predsjednik.

"Vrijeme pred nama omogućiće da dalje unapređujemo i doprinosimo kvalitetu povjerenja. Odnosi su stabilizovani i stvorena je dobra platforma, zahvaljujući u dobroj mjeri i ambasadoru Bingulcu. Bilo je puno situacija kada se moglo sa nivoa ambasadora uticati na kvarenje odnosa. Ali je trebalo imati i dobre namjere, i diplomatski senzibilitet i razumijevanje prilika, kao što ih je imao ambasador Bingulac, za šta mu je predsjednik odao posebno priznanje i zahvalnost", navode iz Kabineta Đukanovića. 

"Vjerujem da ćemo ostvarujući zajedničke strateške cilljeve integracijom u evropski sistem bivati međusobno bliži, i nakon toga nastaviti da živimo kao dobri prijatelji. Vrijeme je da obje zemlje nađu mjesto na tom pravilno odabranom putu, da nastave sa usvajanjem evropskog sistema vrijednosti kako bi postali dio EU, i stvorili ambijent u kojem će građani Crne Gore i Srbije živjeti kvalitetom života ujedinjene Evrope", poručio je Đukanović. 

Ambasador Srbije Bingulac zahvalio je na prijemu, naglašavajući da se sa Crnom Gorom nikada nije ni sastajao ni rastajao.

"Sebe smatra dijelom ovog podneblja, duboko poštuje Crnu Goru i njene strateške ciljeve koje korak po korak uspješno ostvaruje. Zahvalio je na punoj saradnji i otvorenosti, i izvanrednom doprinosu crnogorskih zvaničnika stvaranju atmosfere smirivanja odnosa, čemu su poseban doprinos davali predsjednici dvije zemlje, a i diplomatske reakcije Crne Gore u pojedinim osjetljivim momentima bile su na pravom nivou.

Dvije zemlje su ostvarile značajne pomake na planu saradnje, ocijenio je ambasador Bingulac. Trendovi rasta su zabilježeni u gotovo svim oblastima, a službovanje u Crnoj Gori u važnom periodu njenog strateškog usmjerenja ka NATO predstavljao je veliki diplomatski izazov", navodi se u saopštenju. 

Predsjednik Đukanović je na završetku mandata ambasadoru Srbije poželio dalji uspjeh na ličnom i profesionalnom planu.

Ostavi komentar

0/300