11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor bez Demokrata, Gvozdenović: Skupštini ćemo dostaviti nekoliko zakonskih rješenja

Politika

Comments 0

Odbor bez Demokrata, Gvozdenović: Skupštini ćemo dostaviti nekoliko zakonskih rješenja

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Demokratska partija socijalista će, zajedno sa koalicionim partnerima, staviti u proceduru pet zakonskih rješenja, kazao je predsjednik Odbora za reformu izbornog zakonodavstva Branimir Gvozdenović, dodajući da će se na medijskim zakonima i etičkom kodeksu raditi naredne godine.

Posljednjoj sjednici tog skupštinskog tijela, kojem je danas istekao rok za rad, nijesu prisustvovali poslanici Demokrata, a pratili su je predstavnici OEBS-a i Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

Predsjedavajući Branimir Gvozdenović kazao je da su imali ambiciju da prezentuju rad radnih grupa.

"Žao mi je što nijesmo u toj prilici, ali znate da to nije do nas. Razlozi Demokrata za nedolazak su pitanja van nadležnosti Odbora. Ostvarili smo određene rezultate. Svi smo bili u prilici da na sto stavimo sva naša razmišljanja. Zahvaljujem se svima koji su nesebično dali kapacitete i vrijeme da dođemo do rješenja. Tražio sam od Sekretarijata da pripremi izvještaj koji ce biti dostavljen medijima. DPS će zajedno sa svojim koalicionim partnerima u proceduru staviti nekoliko zakonskih rješenja koja će biti rezultat dosadašnjeg rada. Danas će biti dostavljeni Prijedlog zakona o izboru poslanika i odbornika. Za donošenje treba dvotrećinska većina i pozivamo sve koji su zainteresovani za ovaj prijedlog da u narednom periodu daju politički doprinos. Takođe će biti dostavljen i Prijedlog zakona o biračkom spisku i Prijedlog zakona o teritorijalnoj organizaciji i finaniranju političkih kampanja", kazao je Gvozdenović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić pojasnio je da su tokom rada odbora došli do toga da treba dodati neke zaštitne mehanizme u Krivični zakonik koji se tiču finansiranja političkih subjekata.

Kako je naveo, u predlogu su predviđene rigorozne kazne za nelegalno finansiranje političkih subjekata.

On je rekao da su najvećim dijelom prihvatili predlog Demokrata, želeći da idu u susret dogovoru.

„Više od 70 odsto njihovog predloga ugrađen je u ovo zakonsko rješenje“, kazao je Sekulić.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog da opozicija ne podrži predložena rješenja.

Raško Konjević iz SDP-a rekao je da mu je žao što je bio u pravu da nema dovoljno političke volje da ovaj odbor da rezultate.

"Nijedan tekst koji bude došao neće obavezivati SDP. Ono što je eventualno dogovarano, za nas politički neće biti obavezujuće. Ukoliko budu korisna rješenja - o njima možemo pregovarati".

Nezavisni poslanik Nedjeljko Rudović kazao je da se nada da će se u nekom drugom formatu naći rješenje.

"Pošto ovaj model nije uspio da ostvari svoj cilj, nadam se da će se u nekom drugom formatu naći rješenje koje ce omogućti da se izbori održe u prihvatljivim uslovima."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR