13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zasijedalo VNB: Proteste pratila jaka kampanja usmjerena na kompromitaciju države

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Zasijedalo VNB: Proteste pratila jaka kampanja usmjerena na kompromitaciju države

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
CG bezbjedna uprkos subverzivnim aktivnostima iz zemlje i neposrednog okruženja.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici upoznalo se sa informacijama Uprave policije i drugih državnih organa o aktivnostima koje su preduzimane radi osiguravanja stabilnog javnog reda i mira za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i o aktivnostima u vezi sa protestima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica, a koji predstavlja savremeni pravni okvir za kulturnu i demokratsku emancipaciju crnogorskog društva.

Kako je saopšteno, Vijeće je konstatovalo da je za vrijeme praznika u Crnoj Gori boravio veliki broj turista, te da je više od šezdeset hiljada građana dočekalo i proslavilo Novu godinu na otvorenom prostoru, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

''Time se Crna Gora još jednom potvrdila kao bezbjedna zemlja za sve njene građane, odnosno sigurna i poželjna destinacija za sve veći broj turista''- saopšteno je nakon sjednice.

''Vijeće je detaljno analiziralo i tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara 2020, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbjednosne prilike u zemlji. Vijeće ocjenjuje da su organizaciju i same protestne šetnje pratile snažna i negativna politička, i neprimjerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti''- navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli, nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja – sa jasnom namjerom dezinformisanja građana.

"A posebno vjernika o navodnom scenariju upada u vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve; protjerivanju sveštenika; i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori. Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbjednosti – i to svim sredstvima. Dakle, njihov cilj je bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrijednosti Crne Gore''- navedeno je u saopštenju.

Državni organi i rukovodstvo, kako je ocijenjeno, odgovorili su zakonito, i uz iskazanu trpeljivost na jedan od ozbiljnijih ataka na našu stabilnost i mir.

''Sistem bezbjednosti, prije svega crnogorska policija, profesionalno je obezbijedio uslove za neometano okupljanje vjernika i građana, ali i ostvarivanje prava i sloboda svih drugih, uz stabilan javni red i mir. Vijeće konstatuje i visok stepen odgovornosti najvećeg broja građana i učesnika protestnih okupljanja, koji nijesu podlegli nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih vjerskih prava i sloboda. Takođe je evidentan pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinijela mirnim okupljanjima, odupirući se i određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje''- naveli su.

Vijeće je, kako dodaju, zaključilo da je Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade. Jedini uslov je da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

''Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno miješanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku. Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive''- zaključeno je u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Potpisujem saopstenje.Kao rijetko kada drzava je reagovala mudro i stalozeno.SVAKA ČAST!!!

zoran

kada će te sankcionirati i neutralisati političke napade na našu crnu goru?konkretno mislim na Milana Kneževića koji na stranoj televiziji i u stranoj zemlji iznosi niz neistina i notornih laži na račun naše istorije i naše države.a posebno pokušaj paljenja crnogorske zastave istaknute na crnogorskoj ambasadi u stranoj zemlji?dokle više???