13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin za BBC: Zakon usvojen da svi imaju jednaka prava, spremni smo na razgovor sa vjerskim zajednicama

Politika

Comments 17

Pažin za BBC: Zakon usvojen da svi imaju jednaka prava, spremni smo na razgovor sa vjerskim zajednicama

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Vlada je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni ovog zakona, izjavio je za BBC na srpskom potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

"A sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Vlada je spremna da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga", kazao je on.

„Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve", naglasio je Pažin.

Pažin je podsjetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve vjerske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama.

„Prvobitni zakonski tekst je znatno izmijenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tijela Savjeta Evrope", izjavio je Pažin.

Rekao je da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vjere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije. „Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih susjeda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist.“

Pažin je zaključio da Vlada Crne Gore nema razloga da bježi od priče o rezultatima svog rada.

„Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i vjerske mržnje i sukoba. Zato sam uvjeren da će građani dati povjerenje onoj politici koja ne deli članove porodica, prijatelje i komšije po vjeri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve".

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Momčilo, Vrulja

@Kada je gusto moze sve !, Koja to masa naroda junače, koja? Od par stotina do par hiljada. Prevozite jedne te iste osobe iz kraja u kraj, plaćate parama "zarađenim" u Crnoj Gori...i Srbiji, Rusiji..a među njima 2-5% državljana Crne Gore. Ne prolazi vam ta propaganda, breee.

Kada je gusto moze sve !

Kada vi je gusto onda ste spremni na razgovore a! Jer ste vidjeli daje masa naroda ustala protiv vase samovolje,narod je drzava i zakon se uskladjuje sprema naroda a ne kako hoce dps .

Misko

Ovaj pokusaj kontakta izmedju Vlade i SPC u okvirima donesenog zakona o slobodi vjeroispovjesti je korektan ali bez ikakvog ustupka,jer SPC sa cetri eparhije je mina u temelje drzave Crne Gore,znaci samo po zakonu ili nas nema!