Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

URA: Predsjednik države ne može biti član partije

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Mina

URA: Predsjednik države ne može biti član partije

Građanski pokret URA najavio je da će tražiti podršku svih poslanika zbog izmjene ustavne odredbe kojom nije predviđeno da predsjednik Crne Gore ne može da bude i član političke partije.

URA traži da se u članu 97 Ustava doda formulacija kojom bi predsjednik države bio dužan da nakon stupanja na dužnost da ostavku na članstvo u partiji i o tome prilikom polaganje zakletve obavijesti Skupštinu Crne Gore.

"Imamo najilustrativniji primjer koliko je važna ova formulacija u članu 97, nažalost umjesto predsjednika svih crnogorskih građana imamo partijskog predsjednika koji je i predsjednik stranke“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predsjednik države umjesto da sabira i predstavlja cijeli crnogorski narod i podstiče na prevazilaženje podjela u društvu "radi sasvim suprotne stvari".

„Crnoj Gori u budućnosti treba predsjednik svih njenih građana i u formalnom i praktičnom smislu“, ističu iz ovog pokreta.

Iz URE kažu da je praksa zemalja Evropske unije da državni funkcioner bude zakonski onemogućen da akumulira moć na različitim pozicijama u javnom životu.

„Formulaciju kojom bi se dopunio član 97 Ustava Crne Gore, a što kao stranka predlažemo, nalazimo u našem neposrednom okruženju", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, u hrvatskom Ustavu je jasno predviđeno da predsjednik države nakon stupanja na funkciju ne smije biti i član partije.

Oni su naveli da ova inicijativa predstavlja unapređenje trenutnog stanja koje propisuje Ustav Crne Gore.

"Vjerujemo da će prijedlog naići na podršku svih odgovornih poslanika i subjekata u crnogorskom društvu", naveli su iz ove političke partije u saopštenju.

Komentari

Moze sve u c gori,

Sto nemoze u cijelom svijetu kod nas to moze,presednik ima mnogo funkcija i biznisa da ga narod ne zanima toliko

Znam,

@Đoko Orlandić,Bilo je sarastično

Đoko Orlandić,

@O čemu ovi pričaju, Nije to partija "građanske profilacije" no tajkunsko-mafijaška.

O čemu ovi pričaju,

Vidim stali su ovim saopštenjem jasno i bez ostatka u odbranu građanske Crne Gore od aždaje klerikalnoga velikosrpskoga fašizma, ada ka što se u ovakvim momentima i očekuje od jedne stranke građanske profilacije kakvi oni jesu. Bravo vam ga!

Ostavi komentar

0/300