17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grubišić: Crna Gora mora postati sljedeća članica EU; Marković: Ostajemo otvoreni za razgovor sa MCP

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Grubišić: Crna Gora mora postati sljedeća članica EU; Marković: Ostajemo otvoreni za razgovor sa MCP

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati sljedeća članica Evropske unije, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

"Mi naše članstvo ne želimo koristiti samo za sebe nego i kao pomoć našem regionu. Naše susjedstvo ne smije biti daleko od EU. Markoviću, molim Vas da udvostručite napore u reformama. Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sledeća članica EU, jer ni mi, a ni vi, nemamo prava na drugačiji ishod", kazao je Grubišić.

Predstavljanju prisustvuje i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je čestitao Hrvatskoj na preuzimanju zadatka.

"Svjesni smo kompleksnosti koje nosi predsjedavanje Hrvatske. Cijenimo što je jedan od ključnih aspekata pitanje proširenja. Iako nijesmo zagovornici mijenjanja pravila usred igre, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno.

Iako ćemo uskoro imati jasniju sliku, podsjećam da Crna Gora pregovara po najstrožim pravilima. U osmoj godini pregovaračkog iskustva čvrsto stojimo na stajalištu da je članstvo u EU jedina opcija.

Iskustvo predsjedavanja Hrvatske za nas je višestruko značajno. Nastavićemo da pružamo podršku susjedima u procesu integracija. Očekujemo da će u toku Hrvatskog predsjedavanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti datum za početak pregovora. Naš cilj je da dobijemo izvještaj za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

U fokusu vlade je jačanje institucija, smanjenje nezaposlenosti i nastavak stabilizacije javnih finansija.

Crna Gora je predmet hibridnog rata

„Pored bilježenja pozitivnih ekonomskih trendova, Crna Gora se u kontuinutetu potvrđuje kao politički i demokratski stabilno okruženje za sve svoje građane. Kao što smo bili svjedoci u proteklih par nedjelja, uprkos velikom broju subverzivnih aktivnosti kojima smo bili izloženi, uspjeli smo da očuvamo bezbjednost i osnovne vrijednosti koje baštini naše društvo“ – rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je naša zemlja na primjeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO-a i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odoljela neprimjerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

„Kao što znate, od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica 2015. do njegovog usvajanja održane su opsežne i detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama i drugim zainteresovanim subjektima u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, zatraženo je mišljenje Venecijanske komisije čije su sve preporuke uvrštene u tekst Zakona.

Njime se implementiraju temeljna ustavna načela o slobodi vjeroispovijesti i jednakosti svih pred zakonom i potvrđuje sekularni karakter crnogorskog društva i države, kao i jednakopravnost svih vjerskih zajednica. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svim vjerskim zajednicama, kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora, kad za to iskažu spremnost“ – kazao je Marković na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije koji je organizovala Ambasada Republike Hrvatske kako bi predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR