10 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Crna Gora čuva tradicionalna prijateljstva, jedno od takvih je sa Kinom

Politika

Tag Video
Comments 0

Đukanović: Crna Gora čuva tradicionalna prijateljstva, jedno od takvih je sa Kinom

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Crna Gora je jasno opredijeljena da bude dio evropskog civilizacijskog kruga, ali da istovremeno čuva svoja tradiocionalna prijateljstva, od kojih je jedno i sa Kinom, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u razgovoru sa kineskim ambasadorom u Podgorici, Liu Đinom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je danas primio Liu Đina, na njegovu inicijativu, a kineski ambasador mu je uručio original pozivnog pisma predsjednika Kine Si Đinpinga za učešće na Samitu inicijative 17+1, koji će biti održan u Pekingu.

Đukanović je zahvalio ambasadoru na inicijativi da se sretnu, i iskazao zadovoljstvo odnosima dvije prijateljske zemlje koji se, kako je naveo, posljednjih godina sistemski unapređuju.

„Svjedočeći intenzivnom razvoju saradnje na političkom, ekonomskom i polju kulture, radujemo se novim mogućnostima i zajedničkim projektima na bilateralnom planu i u okviru inicijative Pojas i put i mehanizma 17+1“, ocijenio je Đukanović.

On je, u tom kontekstu, istakao očekivanje da će upravo predstojeći Samit u Pekingu biti prilika za dogovor o sadržajima saradnje u obostranom interesu.

Đukanović je, kako je saopšteno, u duhu podsticaja međudržavne saradnje, ponovio poziv za posjetu Crnoj Gori predsjedniku Kine Si Đinpingu.

„On je naglasio da je Crna Gora jasno opredijeljena da bude dio evropskog civilizacijskog kruga, ali da istovremeno čuva svoja tradiocionalna prijateljstva od kojih je jedno i sa Kinom“, kaže se u saopštenju.

Osvrnuvši se na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, izgradnju auto-puta, Đukanović je kazao da očekuje da će kompanija CRBC ispuniti ugovornu obavezu i završiti prvu dionicu puta u predviđenom roku.

„Iskazao je interes za saradnju i drugim infrastruktrunim projektima u skladu sa tržišnim uslovima, kao i širenje saradnje u oblastima od obostranog interesa“, kaže se u saopštenju.

Liu Đin je, kako se navodi, visoko ocijenio postignuća Crne Gore, socio-ekonomsku stabilnost i stabilan trend razvoja u kojem prednjači u regionu.

On je ukazao na značajne potencijale za dalji razvoj odnosa, dodajući da je uvjeren da će Samit 17+1 donijeti novi kvalitet postojećoj saradnji i kroz neposredan razgovor dva predsjednika.

Cilj Samita je, kazao je ambasador, da se uspostavi otvoreno, inovativno i korisno partnerstvo između Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, ali i Kine i Evropske unije.

„Na bilateralnom planu posebno je istakao zainteresovanost kineske strane za nastavak saradnje u oblasti infrastrukture, kao i još intenzivniju razmjenu studenata i turista“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR