8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najviše "koštaju" članske karte DPS-a, SD i LP

Izvor: Ilustracija/Pobjeda

Politika

Comments 0

Najviše "koštaju" članske karte DPS-a, SD i LP

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Funkcioneri DPS-a na državnom i lokalnom nivou obavezni su da plaćaju partijsku članarinu tri odsto od primanja, a stranački funkcioneri u organima upravljanja ustanova i preduzeća - sedam odsto od primanja. Zaposleni u direktoratu partije plaćaju članarinu u iznosu jedan odsto od primanja – navodi se u Odluci o načinu utvrđivanja i visini članarine koju je DPS dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Članovi DPS-a, koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini plaćaju članarinu od jedan euro mjesečno – predviđeno je Odlukom, koja nije mijenjana od 1. januara prošle godine.

Članovi partije koji su penzioneri, nezaposleni i studenti oslobođeni su plaćanja članarine. Članarina se uplaćuje do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, u skladu sa ostvarenim mjesečnim primanjima.

"Funkcioner Socijaldemokrata na lokalnom ili državnom nivou, u obavezi je da plaća članarinu u iznosu od tri odsto primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom niovu ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu, u skladu sa članom šest Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", navodi se u Odluci o kriterijumima i načinu određivanja visine članarine za 2020. godinu.

Prema Odluci, dostavkljenoj ASK-u, član partije koji, osim stalnog zaposlenja, obavlja neku drugu funkciju u javnom sektoru, obavezan je plaćati članarinu u iznosu deset odsto od ličnog primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom nivou ne može preći deset odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori za prošlu godinu. Odlukom je propisano da član SD-a koji se nalazi u radnom odnosu obavezan je plaćati članarinu u iznosu od najmanje jedan odsto na mjesečnom nivou. Penzioner, nezaposleni ili student koji je član SD-a, oslobođen je članarine.

Plaćanje članarine u iznosu od tri odsto od primanja obaveza je funkcionera Liberalne partije na državnom i lokalnom nivou, dok članovi LP koji su u stalnom radnom odnosu plaćaju mjesečnu članarinu od najmanje euro. To su obaveze propisane Odlukom LP o iznosu članarine za 2020. godinu, koja je dostavljena ASK-u.

Penzioneri, nezaposleni i studenti koji imaju člansku kartu LP, oslobođeni su plaćanja partijske članarine. Članarina se uplaćuje do 10. u mjesecu za prethodni mjesec.

Na prijedlog Izvršnog odbora, a uz odobrenje Predsjedništva, Ujedinjena Crna Gora donijela je odluku o dobrovoljnoj članarini za 2020. godinu, koja, shodno mogućnostima, neće biti manja od pet, ni veća od 50 eura – informisala je UCG Agenciju.

Nova srpska demokratija obavijestila je ASK da je Izvršni odbor te partije odlučio da se ne plaća članarina u ovoj godini.

"SNP nije donosila posebnu odluku o uvođenju i visini članarine za 2020. godinu. Ujedno vas obavještavamo da smo 26. aprila 2015. godine donijeli odluku o izdvajanju dijela zarada za finansiranje partije, koju nijesmo mijenjali, a primjenjivaćemo je tokom 2020. godine", navela je ta partija u dopisu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Članovi Demokratske Crne Gore, kako je navedeno u dopisu ASK-u, u 2020. godini neće plaćati članarinu zbog ograničenog materijalnog stanja.

Članovi Demokratske narodne partije, shodno odluci Predsjedništva, nemaju obavezu plaćanja članarine u ovoj godini – obavijestila je DNP Agenciju.

Ni Radnička partija ne naplaćuje članstvo, kao ni Bjelopoljska partija – saopšteno je iz tih stranaka. Članstvo u Bošnjačkom savezu Crne Gore, shodno Statutu i odluci Predsjedništva, besplatno je – obavijestili su iz te stranke.

Članarinu ne plaćaju članovi Srpske stranke, Demokratskog jedinstva Albanaca u Crnoj Gori, kao ni Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore.

Do 31. januara rok za odluke o članarini
Agencija za sprječavanje korupcije obavijestila je zakonske obveznike - političke subjekte da su obavezni da do 31. januara ove godine donesu odluku o visini članarine za 2020. godinu i dostave je Agenciji, u skladu sa članom 15 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Obaveza se odnosi na sve političke partije iz registra, kao i političke subjekte koji imaju mandate u Skupštini Crne Gore, odnosno skupštinama jedinica lokalne samouprave, bez obzira da li planiraju ili ne planiraju članarinu kao izvor finansiranja u 2020. godini", saopštila je ASK i upozorila da nepostupanje po članu 15 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja povlači prekršajnu odgovornost.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR