Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pažin: Dogovor i razumijevanje sa MCP nijesu daleko

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Mina

Pažin: Dogovor i razumijevanje sa MCP nijesu daleko

Vjerujem da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska kroz dijalog koji gradi mostove prevazići razlike, afirmišući zajedničke vrijednosti, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u intervjuu agenciji MINA.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da podržava poruke predstavnika MCP kojima se poziva na dijalog i poštovanje različitosti u crnogorskom društvu.

“Naročito pozdravljam nedavnu izjavu rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, koji je apelovao da ne smije biti neprijateljstva među građanima Crne Gore, da smo jedni drugima potrebni i da u Cetinjskom manastiru ima mjesta za sve vjernike”, rekao je potpredsjednik.

Naveo je da je uvjeren da dogovor i razumijevanje nijesu daleko, ako predstavnici Mitropolije istraju u takvim stavovima i ako te vrijednosti budu uzete kao osnova za dijalog.

“Isto tako, siguran sam da netolerancija za drugačije mišljenje ili žustra retorika usmjerena protiv premijera ili predsjednika države neće približiti naše stavove”, saopštio je.

On je kazao da je, ako Mitropolija prihvati da je neophodno da, kao i svi drugi u Crnoj Gori, djeluje u okvirima pravnog sistema, Vlada spremna da Mitropoliji, ako je to potrebno, pruži i dodatne garancije da nijedno pravo koje joj po zakonu pripada neće biti ugroženo.

Potpredsjednik Pažin je rekao da je uvjeren da će, ako se iskreno pristupi dijalogu, i vjerski kanoni i važeći zakoni osvijetliti isti put rješavanja svih nerazumijevanja i neslaganja.

“A to je da Crna Gora može ići naprijed samo ako sve vjerske i nacionalne zajednice imaju jednaka prava, ako svi poštujemo jedni druge i ako zakoni države Crne Gore jednako važe za sve”, ocijenio je.

On je podsjetio da je premijer Duško Marković više puta poručio da je Vlada apsolutno spremna da, bez odlaganja, sa Mitropolijom otpočne dijalog o uređenju međusobnih odnosa i dodatnoj zaštiti njenih prava i interesa kroz potpisivanje temeljnog ugovora.

“Što se Vlade tiče, vrata za takav dijalog su otvorena, nadamo se pozitivnom odgovoru Mitropolije na poziv premijera i očekujemo da uskoro kroz iskreni razgovor, u dobroj vjeri, riješimo sva otvorena pitanja”, poručio je potpredsjednik.

On je kazao da u Vladi jedino što očekuju od Mitropolije jeste da prihvati one iste zakonske obaveze koje su prihvatile i sve druge vjerske zajednice sa kojima je država potpisala temeljne ugovore.

“Sa druge strane, iako je i sama Mitropolija crnogorsko-primorska pozivala na dijalog o zaključenju temeljnog ugovora, ovih dana tim povodom putem medija šalje poruke koje bismo mogli ocijeniti kontradiktornim u tom smislu”, ocijenio je Pažin.

On je rekao da zato vjeruje da će naredni dani donijeti jasne pozicije obje strane i da će kroz dijalog koji gradi mostove biti prevaziđene razlike, afirmacijom zajedničkih vrijednosti.

Pažin je kazao da u svakoj pravno uređenoj državi, da bi neka vjerska zajednica sklopila ugovor sa državom ona mora imati svojstvo pravnog lica, odnosno mora biti upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa.

On smatra da pravni eksperti u Mitropoliji veoma dobro znaju da su sve druge vjerske zajednice koje imaju potpisan temeljni ugovor sa Vladom svoje djelovanje na teritoriji Crne Gore uskladile sa zakonima države.

“Ako je Srpska pravoslavna crkva danas uredno upisana u javni registar kod nadležnog državnog organa u Srbiji, pitam se onda zašto bi za MCP bio problem da bude jednako tako upisana u javni registar u državi Crnoj Gori”, naveo je Pažin.

Komentari

boja,

kakav dogovor Pazine? da li su se oni sa nama, sa nama koima je ova drzava svetnja, dogovarali osamnaeste, oteli su nam nase svetinje, slobodu i sve sto su mogli, zar su se dogovarali sa borcima za oslobodjenje nase Crne Gore i sa njihovim porodicama, kumovima, prijateljima...kada su punili jame sa njihovim lesevima? nema dogovora nase je nase.

ND123,

Da se molimo bogu za dogovor,slogu i mir

Bodin,

Pazine nema dogovora sa četnicima. Nije ga bilo ni 41 god. neće ni sad. Zamisli da se Sava Kovačević dogovarao sa Bajom Stanisicem??

Elf,

Kad pomenete dogovor, ja se stravim. Vasi raniji dogovori sa Ristom su rezultirali njegovim neimarstvom kojim je unistio autenticno crnogorsko kilturno nasledje. Zakon se postuje ili ne postuje, on se ne dogovara, pa, ako ste bastaduri primijenite ga, a ako nijeste polozite Ristu “oruzje”.

Pero,

Gospodine Pazine, drzava preko komunalne inspekcije da NAREDI crkvama da obustavi zvonjavu na Crkvama na svaka dva sata. Nije ovo tursko vrijeme da bi nervirali Turke svojom zvonjavom nego pravna drzava.

Ostavi komentar

0/300