15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rakočević: Politički i društveni dijalog je nastavak odgovorne politike DPS-a

Politika

Comments 0

Rakočević: Politički i društveni dijalog je nastavak odgovorne politike DPS-a

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Proaktivnost Vlade u namjeri da uspostavi politički i društveni dijalog sa svim zainteresovanim akterima, nastavak je odgovorne politike DPS-a, koju ta partija demonstrira u kontinuitetu od početka mandata, saopštio je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević.

"Izborna je godina, te stoga, u institucijama sistema vladajuća koalicija mora pokrenuti, kao najodgovornija struktura u političkom životu jednog društva, široki dijalog na sve važne teme, sa namjerom da racionalnim kompromisima učini posljednji napor u uspostavljanju međusobne saradnje i povjerenja političkih aktera, uprkos brojnim, često nepremostivim razlikama", kazao je Rakočević.

Ipak, kako je naglasio, opozicija ima svoj dio odgovornosti, koji ukoliko ne bude na neophodno visokoj razini demokratičnosti, kazao je Rakočević, blokira mogućnost dogovora.

"To znači da ćemo izbore dočekati u ranije dogovorenim uslovima vlasti i opozicije. Premda smo, kao vlast, uradili sve neophodno da bi zajednički unaprijedili uslove za izbore, u protekle tri godine, nijesmo naišli na političku hrabrost opozicije da i formalno podrži, i dogovorene izborne reforme, i glasa zajedno sa poslanicima vladajuće koalicije.

Istovremeno i jednako važno za politički ambijent u Crnoj Gori, predstavlja otpočeti dijalog Vlade Crne Gore i srpske Crkve. Koliko god bilo čudno da u političkom dijalogu učestvuje vjerska institucija, u Crnoj Gori to nije novina. Dogovor je krucijalno važan jer je stabilna i napredna Crna Gora prioritet vladajuće koalicije. Kao što smo 2006. godine suverenu, modernu i evropsku državu izborili ne samo za one koji su se zalagali za samosvojnu Crnu Goru, već i za one građane koji su glasali protiv nezavisnosti, tako i danas, ovim savremenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, za koji su zeleno svjetlo dale sve relevantne međunarodne institucije, trasiramo put sigurne budućnosti potomaka i onih koji se danas bore za ovu državu, baš kao i onih koji pokušavaju rušiti njen suverenitet proteklih mjeseci, kličući drugim državama i promovišući velikosrpski nacionalizam ulicama Crne Gore", naveo je Rakočević.

Svi poslanici, koji su, navodi dalje Rakočević, donijeli ovakav, savremen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, u Skupštini Crne Gore, sasvim sigurno su uvjereni u neophodnost takve odluke za današnju Crnu Goru.

"Dogovor Vlade Crne Gore i srpske Crkve će sasvim sigurno biti zasnovan na očuvanju nacionalnog interesa one države u kojoj se razgovor vodi i koje se dogovor tiče. Upravo zbog toga raduje da će Vlada Crne Gore biti u prilici da pruži sve raspoložive garancije srpskoj Crkvi da Zakon ne diskriminiše bilo koga i da je u najboljem interesu naših građana. Time će se razbiti predrasude neupućenog i manipulacije nedobronamjernog dijela crnogorske javnosti. Sasvim je sigurno, s druge strane, da će značajan dio javnosti u Srbiji, koji “štiti” svoje prekogranične interese, ostati u destrukciji prema Crnoj Gori. To samo potvrđuje naše tvrdnje, da je ovaj zakon zloupotrijebljen za borbu anticrnogorskih elemenata protiv namjere države Crne Gore da sama upravlja svojom budućnošću. Namjera je obesmisliti građanski koncept Crne Gore i pokazati da ona može postojati samo kao srpska država, ili je neće biti", poručio je Rakočević.

Iznad svega, kako je dodao, Crnoj Gori je danas potrebno razumijevanje i solidarnost, da bi se pronašli odgovori na sva otvorena pitanja, stavljajući, nesumnjivo, državni interes u osnovni prioritet svakog dogovora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR