18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada očekuje otvaranje poglavlja 8 i završna mjerila za poglavlja 23 i 24

Politika

Comments 0

Vlada očekuje otvaranje poglavlja 8 i završna mjerila za poglavlja 23 i 24

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Vlada u posljednjoj godini mandata očekuje otvaranje poglavlja 8 kao i definisanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24. To je navedeno u programu rada Vlade za 2020. godinu koju je usvojio Markovićev kabinet na prošloj sjednici.

"Sa novim zamahom koji Evropska unija dobija novim mandatom Evropske komisije do 2025, i višegodišnjom finansijskom perspektivom EU 2020-2027, očekujemo dodatni impuls politici proširenja, te brzo otvaranje preostalog poglavlja 8 – Politika konkurencije, ispunjavanje privremenih i definisanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, te konstruktivan dijalog za zatvaranje više poglavlja za koja već neko vrijeme postoji unutrašnja spremnost Crne Gore", navodi se u programu rada Vlade za 2020. godinu.

U dokumentu se navodi da kompleksan geopolitički kontekst koji je obilježio posljednje godine i uticao na prirodu politike proširenja Evropske unije nije obeshrabrio Crnu Goru da, potvrđujući vodeću poziciju u procesu integracija, nesmanjenom dinamikom ispunjava obaveze iz evropske agende i do sada je otvorila pregovore u 32 od ukupno 33 poglavlja pravne tekovine EU, privremeno zatvorivši 3.

- Približivši se članstvu daleko više od drugih država kandidata, Crna Gora je pokazala da dijeli evropsko nasljeđe, vrijednosti i težnju ka boljim standardima, a naročito, kao članica NATO-a, evropsku vanjsko-političku perspektivu – usaglašavajući svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku s EU.

U dokumentu se navodi da se opredijeljenost Vlade ka evropskim integracijama potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi i prepoznatim uspjehom u pregovaračkom procesu, zbog čega će se u 2020. godini nastaviti aktivnosti na realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa s Evropskom unijom, još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom.

- Uz stvaranje uslova za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, kao i dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24, kao i ka ispunjavanju mjerila za postizanje interne spremnosti i postepeno privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Programom rada Vlade za 2020. godinu predviđeno je donošenje niza strateških i zakonskih akata koja iz različitih perspektiva upućuju poruku da Crna Gora u potpunosti prati strateške prioritete Evropske unije, kao npr: usklađenost sa Zelenim planom EU, kao okosnicom politike nove Evropske komisije, stavljajući fokus na inovacije, kroz implemetaciju Strategije pametne specijalizacije i donošenje paketa zakona za inovativnu djelatnost u 2020; usklađenost s Planom EU za novo digitalno doba, kroz donošenje nove Strategije digitalne transformacije.

Takođe, Crna Gora prati linije usklađenosti sa principima bezbjednosti i doprinosa zaštiti evropskih granica kroz implementaciju Strategije integrisanog upravljanja granicom 2020-2024 i donošenje akcionog plana za sprovođenje Šengenskog akcionog plana.

Medijski zakon i Strategija reforme pravosuđa

Vlada je za ovu godinu najavila i Strategiju reforme pravosuđa kao i donošenje medijskog zakona.

Na liniji dinamičnih aktivnosti u oblastima koje su predmet pregovaračkih poglavlja 23 i 24, dosadašnjih učinaka sistema za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i unapređenja strateškog okvira donošenjem nove Strategije reforme pravosuđa 2019-2023, te omogućavanja bržeg i jeftinijeg pristupa pravdi za građane i privredu kroz Program alternativnog rješavanja sporova 2019-2021, nastavljaju se napori u ovoj oblasti i tokom 2020. godine, navela jeVlada u svom programu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR