8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Planule" maske u hercegnovskim apotekama

Izvor: Foto: EPA

Društvo

Comments 1

"Planule" maske u hercegnovskim apotekama

Izvor: Radio Jadran

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Otkako su se proširile vijesti o pojavi korona virusa u Italiji, a od danas i u Hrvatskoj u hercegnovskim apotekama ne mogu da odgovore brojnim zahtjevima kupaca koji traže zaštitne maske. U apotekama ih, uglavnom, više nema.

''Prava je euforija. Čak nas ne pitaju ni koliko koštaju. Kako podignemo telefonsku slušalicu znamo šta će nas pitati. Bilo je do juče. Ljudi su kupovali veće količine da bi se obezbijedili, ali i slali rodbini i prijateljima u Italiji'' – kažu neki od faramaceuta za radio Jadran.

Maski nema ni u nabavci, mada jedna apoteka očekuje pošiljku maski sa aktivnim ugljem, koje mogu da se koriste više dana. Hirurških, običnih nema.

Iz našeg Instituta za javno zdrtavlje su juče dali neke smjernice građanima da zbog širenja koronavirusa u Italiji savjetuju građanima da izbjegavaju putovanje u tu državu. Kako se na globalnom nivou situacija mijenja iz dana u dan nivo rizika od koronavirusa u Crnoj Gori više nije nizak već je umjeren. Građani treba da se pridržavaju mjera koje se nalaze na sajtu IJZ.

Stručnjaci objašnjavaju da maske jesu korisne, ali samo kod bolesnih koji treba da ih nose da ne bi kapljično prenosili virus. Bitnija je u svakom slučaju stroga higijena i često pranje ruku, izbjegavanje gužvi i kontakata sa životinjama.

Inače, 86 odsto zaraženih korona virusom prođe bez ikakvih posljedica, a u riziku su teški hronični bolesnici i stari.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tesla

Pomrijećemo, ovo dolazi i kod nas...