15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zabilježene nepravilnosti: Na biračkom mjestu u PG prekinuto glasanje na pola sata

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Zabilježene nepravilnosti: Na biračkom mjestu u PG prekinuto glasanje na pola sata

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Crna Gora bira predsjednika među sedam kandidata. Podatke o izlaznosti možete pratiti u tekstu OVDJE.

Evo koje su do sada sve nepravilnosti uočili posmatrači CDT-a i CEMI-ja.

18.52 CEMI: BAR biračko mjesto 71- OSNOVNA ŠKOLA "MEKSIKO" – BAR

Biraču nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta od strane uređaja za elektronsku identifikaciju.

18.34 CEMi: Podgorica BM14B- JP CENTAR "Morača"- Glasanje se nesmetano odvija.

18. 10 CeMi: Podgorica, BM 105 Dom omladine "Gornja Gorica", došlo je do prekida glasanja u trajanju od 30 minuta zato što su članovi biračkog odbora ušli u verbalni konflikt.

17.53 CeMI: Podgorica, BM 77 JZU Dom zdravlja "Stari aerodrom" član biračkog odbora naglas čitao imena glasača. Na istom biračkom mjestu- biraču koji je javno rekao za koga je glasao, listić nije proglašen nevažećim.

17.43 CEMI: Berane Biračko mjesto 2 Lim - Dva glasača su zajedno ušla u kabinu i istovremeno glasala.

16.55 CeMI: Podgorica BM 7C-Poslovni objekat vlasništvo Zorana Adžića-Birački odbor nije odobrio osobi sa diplomatskim pasošem da pristupi vizuelnoj identifikaciji iako elektronski uređaj za identifikaciju ne prepoznaje dipl. pasoš čime mu je uskraćeno aktivno biračko pravo.

16.17 CeMI: Budva, BM 9 Hol zgrade "Akademija znanja" DOO posmatrači CeMI- ja  uočili da su članovi biračkog odbora glasno potvrdno odgovorili na pitanje nepoznate osobe da li su dva birača iskoristila svoje biračko pravo. Ovim je povrijeđen princip tajnosti glasanja.

14.55 CDT: Na BM br. 19 Galerija savremene umjetnosti „Centar“, u Podgorici, birački odbor je omogućio glasanje osobi koja je umjesto važećih ličnih dokumenata imala potvrdu o izdatu od MUP, kojom se potvrđuje da su joj dokumenta ukradena i da čeka na izdavanje novih.

14:15 Podgorica, biračko mjesto 25A OŠ "Vladimir Nazor" posmatrači su uočili da se na četiri kontrolna kupona potpisao samo predstavnik opozicije u BO.

13.59 CeMI: Rožaje, BM 9 Bašča uočeno je kršenje pravila zabrane upotrebe elektronskih uređaja za komunikaciju na način što je jedan od članova biračkog odbora koristio mobilni telefon (u suprotnosti sa članom 71A Zakona o izboru odbornika i poslanika)

13.58 CeMI: Herceg Novi, 26 Topla 3 dijete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju, pri čemu je izostala reakcija biračkog odbora. 

13.52 CeMI:  Podgorica BM 74 C i  Herceg Novi BM 39 biračima nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta od strane uređeja za elektronsku identifikaciju, uprkos neospornoj mogućnosti utvrđivanja identiteta birača putem vizuelne identifikacije birača.

13.43 CeMI U Podgorici, na biračkom mjestu 69- OŠ "Vuk Karadžić"- jedan od članova biračkog odbora je prilikom  elektronske identifikacije birača glasnim obraćanjem saopštio ime i prezime birača, čime je došlo do kršenja člana 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

13.42  CeMI Mojkovac biračko mjesto 5- Podbišće, birač je povrijedio tajnost glasanja na način što je nakon završetka glasanja fotografisao glasački listić, a listić nije proglašen nevažećim.

12.55 CeMI: U Beranama na BM 6 Dolac uočeno je da je jedan od članova biračkog odbora upotrebljavao mobilni telefon na biračkom mjestu, čime je došlo do kršenja izborne procedure. 

12.38 CeMI:  U Rožajama na biračkom mjesto 22 Grahovo birač je neposredno prije ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušeno tajno glasanje.

12.33  CeMI: U Baru na biračkom mjestu 11: Mjesna zajednica "BAR V-SUTORMAN" - Birački odbor radi u nepotpunom sastavu, od četiri umjesto pet članova. 

11.58 CDT: Do prekida glasanja nije došlo uprkos nepravilnosti, javlja CDT. Problem će, navode, biti prijavljen DIK-u.

11.42 U Rožajama na biračkom mjestu 11 - Bijela crkva, javlja CeMI, isti birač glasao je dva puta - jednom na osnovu vizuelne identifikacije usljed nestanka struje, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana. 

10.50 Bar - Biračko mjesto 71 O.Š. "Meksiko" Na biračkom mjestu se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača.

10.41 CDT prijavljuje još jednu nepravilnost.

10.25 CeMI javlja da je u Nikšiću, na biračkom mjestu 138 O.Š. "Braća Labudović" zabilježena nepravilnost.

Naime, dva birača su istovremeno glasala unutar istog paravana i naglas komunicirali o tome za koga glasaju, čime je, kako su saopštili, došlo do grubog kršenja propisanih pravila izborne procedure i tajnosti glasanja.

U O.Š. „ Braća Labudović“ još jedna nepravilnost - birač je zaokružio kandidata na stolu biračkog odbora, a listić nije proglašen nevažećim već je ubačen u glasačku kutiju.

U Podgorici, na biračkom mjestu 82A O.Š. „Marko Miljanov“, posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja. Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa.

10.02 CDT zabilježio još jednu nepravilnost.

Nakon intervencije CDT-a, udaljeni su partijski aktivisti koji su, kako su javili iz te NVO, vodili evidenciju o biračima u blizini biračkih mjesta u Rožajama.

09.12 Herceg Novi BM br. 16 Igalo I, posmatrači CeMI-ja su uočili da članovi biračkog odbora (BO) naglas čitaju imena glasača i odrezak iz aparata za elektronsku identifikaciju birača potpisuje samo predsjednik BO (ne i član BO), čime se grubo krši tajnost glasanja, što podrazumijeva povrede članova 69 i 68b Zakona o izboru odbornika i poslanika

08.47 CeMI javlja da je na biračkom mjestu u Podgorici u JPU "ĐINA VRBICA" glasač pokazao svima glasački listić, a izostala je odluka biračkog da takav listić bude proglasen nevažećim čime je, ističu, došlo do grubog kršenja tajnosti glasanja i čl. 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

08.39 Na BM br. 69 Vuk Karadžić, Podgorica, kako javlja CDT, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora.

08.09 CeMI je zabilježio nekoliko nepravilnosti ili poteškoća na biračkim mjestima.

Na BM 11 Virak na Žabljaku ne radi uređaj za elektronsku identifikaciju birača. Opštinska izborna komisija je odlučila zato da se glasanju pristupi po sistemu vizuelne identifikacije koja podrazumijeva da predsjednik odbora uvidom u ličnu kartu ili pasoš potvrdi identitet birača, pronađe ga u odštampanom biračkom spisku i omogući mu da se potpiše i uputi ga u prostor za glasanje. Zbog ovog problema je kasnio početak glasanja.

Na biračkom mjestu u Podgorici, bivša zgrada AD TELEKOM, nema člana biračkog odbora (DF) niti je prisutna njegovo zamjena. Glasanje je počelo, kako javlja CEMI, iako je birački odbor u nepotpunom sastavu, što je u suprotnosti sa član 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Na biračkom mjestu u cetinjskoj Gimnaziji nema petog člana biračkog odbora, ni njegovog zamjenika čime je prekrsen čl. 35 Zakona o izboru odobrnika i poslanika.

Nepravilnost u cetinjskoj Gimnaziji zabilježio i CDT.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR