Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Da li znate kako pravilno da skladištite automobilske gume?

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: b92

Da li znate kako pravilno da skladištite automobilske gume?

Većina pneumatika bar neko vrijeme ostaje skladištena, zato treba da o njima vodimo računa i kad nijesu montirani na vozilo.

Pravilnim čuvanjem pneumatici ne gube svoje karakteristike, pa će njihov vijek trajanja biti duži. Stručnjaci kompanije Goodyear pripremili su nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da pravilno skladištite svoje pneumatike.

Kad ljetnje gume mijenjate zimskim ili obrnuto, najvažnije je da pregledno označite njihov položaj na automobilu. Tako ćete pri sljedećoj zamjeni znati gdje je bio montiran svaki od pneumatika i pri ponovnoj montaži biće svi montirani na pravilnim mjestima: lijevi na lijevoj strani i desni na desnoj.

Kod ponovne montaže vulkanizer će prednji lijevi pneumatik montirati pozadi, a zadnji naprijed, i to isto učiniti na desnoj strani. Na taj način pneumatici će se ravnomjerno habati.

Prije skladištenja pneumatika očistite sa njih prljavštinu i odstranite kamenčiće i slične predmete koji bi mogli da ih oštete ili utiču na oblik površine nalijeganja.

Gume odložite u tamnom, suvom i hladnom prostoru (ne, na primjer, u kotlarnici za grijanje) jer im izlaganje dnevnoj svjetlosti, a naročito UV zracima, veoma škodi.

Pneumaticima takođe škodi i kontakt sa uljima, mazivima, lakovima i gorivima.

Pneumatici sa felnama

Ako pneumatike skladištite sa felnama, prije skladištenja smanjite pritisak vazduha, ali nemojte potpuno da ih ispraznite.

Pneumatike sa felnama ne odlažite u uspravnom položaju, već ih okačite na nosače da bi zimu preživjeli bez opterećenja.

Ukoliko pneumatike sa felnama ne možete da okačite, složite ih jedan na drugi, ali tako da visina složenih pneumatika ne bude viša od 1,5 metra. Dobro je da ih jednom mjesečno presložite da bi se oni na dnu smjenjivali.

Pneumatici bez felni

Gume koje ste skinuli sa točkova odložite uporedno u uspravnom položaju, a između njih ostavite malo prostora.

Preporučuje se da ih svake četiri nedjelje obrnete da se pneumatik ne bi deformisao.

Ostavi komentar

0/300