Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Njemački proizvođači automobila pod istragom

| Postavio/la: Milena Aprcović

Njemački proizvođači automobila pod istragom FOTO: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH/DPA/PIXSELL

Vlasti Evropske unije optužile su njemačke proizvođače automobila, BMW, Daimler i Volkswagen (VW), za nezakonito udruživanje.

To udruživanje je navodno imalo za cilj da ograniči razvoj tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova iz automobila, prenosi Tanjug.

Evropska komisija (EK) je, nakon detaljne istrage, ustanovila da su te kompanije u periodu od 2006. do 2014. godine prekršile zakone EU, nezakonito se međusobno dogovarajući da ograniče uvođenje tehnologije koja pomaže u smanjenju emisije izduvnih gasova iz putničkih vozila na benzin i dizel.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager, kazala je da su Daimler, VW i BMW možda prekršili pravila konkurencije EU.

“Kao rezultat toga, evropski potrošači su možda lišeni mogućnosti kupovine automobila sa najboljom dostupnom tehnologijom”, navela je Vestager u saopštenju.

Daimler, koji je obavijestio regulatora o 'tajnom dogovoru', očekuje da neće biti kažnjen, jer je nadležnim organima odao informacije, dok u BMW-u i VW-u nijesu bili dostupni za komentar.

Kazne EU bi mogle biti u visini deset odsto globalnog obrta svake kompanije.

Ostavi komentar

0/300