Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sedam namirnica koje ne bi trebalo da jedemo i pijemo prije spavanja

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: Radio Sarajevo

Sedam namirnica koje ne bi trebalo da jedemo i pijemo prije spavanja

Želudačni refluks mnogima stvara velike probleme tokom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja.

Ovo je lista namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodnu pojavu.

1. Gazirana pića
Spadaju u grupu namirnica koje u sebi sadrže više kisjelina od bilo čega što možemo pronaći u prirodi. Ugljični dioksid u gaziranim pićima povećava pritisak u želucu. Sudržavajte se i od ispijanja alkohola.

2. Masna hrana
Zaboravite na sladoled, kekse, hamburgere i sve namirnice s velikim udjelom štetnih masnoća jer na želudac djeluju isto kao alkohol i gazirana pića.

3. Čokolada
Osim velikog udjela masnoća, sadrži i kofein koji podstiču želudačni refluks.

4. Sir
Izbjegavajte mekane tipove sira poput fete ili mocarele, a ako baš morate uživati u siru prije spavanja birajte male količine tvrdih varijanti poput parmezana.

5. Orašasti plodovi
Bile one zasićene ili nezasićene, za želudac su masnoće uvijek nepovoljne u večernjim satima. Bez obzira na to što je orašasto voće uglavnom puno dobrih masnoća, treba ga izbjegavati prije spavanja. Najgore će na vas djelovati orasi, kikiriki i indijski oraščići.

6. Citrusi
Iako su ukusni, zdravi i osvježavajući tokom dana, nemojte ih konzumirati prije spavanja jer sadrže velike količine kisjelina koje će iziritirati vaš želudac.

7. Kafa
Osim što zbog kofeina u kafi nećete moći da spavate, on će izazvati izlučivanje dodatnih kisjelina.

Ostavi komentar

0/300