8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prelom rebra i pucanje plućne maramice, koliko je kašalj opasan?

Dom i porodica

Comments 0

Prelom rebra i pucanje plućne maramice, koliko je kašalj opasan?

Izvor: B92

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Iako većina pacijenata smatra da je suv kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

Kašalj u jeku respiratornih infekcija je uobičajen, ali ako traje mjesec i više od preležane prehlade neophodan je odlazak ljekaru.

"Suv kašalj, bez iskašljavanja, može da bude veoma uporan i naporan", kaže za Novosti pulmolog Tatjana Radosavljević.

"Osim na virusne infekcije, može da ukazuje i na malignu bolest pluća, tumor glavne disajne cijevi, a opasan je i zbog mogućih komplikacija, kao što su pucanje plućne maramice i prelom rebra pri kašlju, čak i pojava plućne embolije."

Iako većina pacijenata smatra da je suvi kašalj opasniji, jer je najčešći pratilac raka pluća, isto važi i za kašalj kojim se izbacuje skeret iz bronhija.

"Osim sekreta koji može da bude bijel, pjenušav, staklast, i obojen, pacijent može i da iskašljava krv i gnoj", kaže ona.

"Ova vrsta kašlja, takođe, može da ukazuje na rak pluća, ali i tuberkulozu i gnojenje pluća. U slučaju gnojenja ili apscesa u kratkom vremenu može da se iskašlje velika količina gnoja."

Doktorka Radosavljević napominje da ako se kašljanjem izbacuju velike količine sekreta, uzrok može da bude u proširenim bronhijama, koje su najčešće urođene.

"Najfatalnija komplikacija produktivnog kašlja, odnosno iskašljavanja krvi ili gnoja, jeste ugušenje, koje može da dovede do smrti", kaže doktorka.

Bilo da je suv ili produktivan, svaki kašalj bi trebalo pratiti. Ukoliko potraje, najčešće je dovoljan rendgenski snimak za postaljanje prave dijagnoze.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR