Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ova biljka je velika opasnost za mačke

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: petface.net/B92

Ova biljka je velika opasnost za mačke Ilustracija

Često se koristi u buketima koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama. Nije ni čudo s obzirom na atraktivnost, ljepotu cvijeta, boje i miris koji ispuštaju.

Riječ je o ljiljanu, ali nažalost vlasnika mačaka, ovo cvijeće je strogo zabranjeno za držanje u kući, piše Pet Face.

To je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca.

Vjerovali ili ne, svi djelovi ljiljana su toksični, ali je sam cvijet najopasniji.

Dokazano je da samo jedna do dvije latice koje pojede mačka izazivaju smrt. Polen je takođe smrtonosan.

Dok je cvijet u vodi u vazi, konstantno padaju djelovi polena u vodu i na podlogu. Polen je rastvorljiv u vodi pa postoji opasnost da se mačka otruje ukoliko pije vodu iz vaze. Pored toga, polen se zadržava na odjeći, u krznu i šapama mačke koja prelazi preko podloge na koju je polen pao.

Mačka lizanjem krzna unosi čestice polena i dolazi do trovanja.

Znaci trovanja

Simptomi se javljaju 6 do 12 sati nakon gutanja djelova biljke. Pomalo podsjećaju na trovanje grožđem ili antifrizom. Mačka koja proguta dio ljiljana:

Postaje letargična

Gubi apetit

Povraća

Podrhtava

Doživljava epi napade

Poslije 30-tak sati dolazi do poremećaja rada bubrega, mačka je stalno žedna i učestalo urinira, a tada je obično kasno za pomoć. Pazite, mačke koje stignu kod veterinara poslije 18 sati nakon trovanja imaju veoma lošu prognozu.

Liječenje

Ukoliko sumnjate da je mačka pojela dio cvijeta ili bila u kontaktu sa polenom ljiljana odmah potražite pomoć veterinara. Blagovremen, agresivan tretman obično daje dobre rezultate. To podrazumijeva intravensku nadoknadu tečnosti, dekontaminaciju želudačnog trakta i boravak u bolnici kako bi se pratilo stanje.

U ekstremnim situacijama, preporučuju se hemodijaliza i dijaliza bubrega. Ne zaboravite da ne postoji specifičan protivotrov, jer do danas još nije razjašnjeno koji toksični elementi ljiljana imaju tako razarajuće dejstvo.

Preventiva

Iako većina mačaka ima sposobnost da izbjegava otrovne biljke, samo prisustvo ljiljana može da ih izazove da grickanjem probaju ukus tako atraktivnog cvijeta. Prema tome, najbolja preventiva je da ovu vrstu cvijeća nikada ne unesete u kuću. Obavijestite prijatelje da imate mačku i da vam pažnju ne ukazuju buketima koji sadrže ljiljan.

Em je skupo, em opasno. I to smrtonosno opasno!

Ostavi komentar

0/300