Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nova studija: Svakodnevno konzumiranje pržene hrane povećava rizik od rane smrti

| Postavio/la: Milena Aprcović

Nova studija: Svakodnevno konzumiranje pržene hrane povećava rizik od rane smrti Ilustracija

Ako svakodnevno jedete jednu ili više porcija pržene hrane imate veći rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, rezultati su studije koja je objavljena u medicinskom časopisu BMJ.

Na štetne učinke prekomjernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a negativni učinci s povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti. 

Timovi istraživača s Univerziteta Ajova i Univerziteta Vašingtonistraživali su kako konzumiranje pržene hrane utiče na žene u postmenopauzi.

Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prijevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili pol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je 13 odsto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 odsto, prenosi Klix. 

Ostavi komentar

0/300