Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom kod djevojčica

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: Hina

Hemikalije u kozmetici povezane s ranijim pubertetom kod djevojčica

Djevojčice koje su prije rođenja izložene hemijskim jedinjenima prisutnim u sapunu, pasti za zube, makeup-u i ostalim proizvodima za ličnu higijenu izloženije su opasnosti od ranijeg ulaska u pubertet, rezultati su američkog istraživanja objavljeni u časopisu ''Human Reproduction''.

Ranije sprovedene studije na životinjama pokazale su da brojne hemikalije mogu negativno uticati na hormone te se povezuju s ranijim ulaskom u pubertet.

Riječ je većinom o ftalatima kojih je najviše u mirisnim supstancama, parfemima, sapunima i šamponima, potom o parabenima koji se koriste kao konzervansi u kozmetici te o fenolima, među kojima je i triklosan, baktericidno sredstvo koje se već decenijama koristi u kozmetičkoj industriji kao konzervans.

Njegova osnovna funkcija nije zaštita potrošača, nego zaštita proizvoda.

Većina njih u medicini je poznata pod nazivom ‘endokrini disruptori’. Oni svojim oblikom i strukturom nalikuju i oponašaju prirodne hormone u tijelu i na taj način remete funkciju endokrinog sistema.

Zabrinjava da su takva jedinjenja štetna već i u malim količinama te da se potencijalni problemi ne moraju javiti odmah ni za par godina, već imaju kumulativni učinak, odnosno talože se u tkivima godinama.

U studiji naučnika s kalifornijskog Berklija učestvovalo je 338 djece, 179 djevojčica i 159 dječaka, čiji je razvoj praćen od rođenja do adolescencije.

Izloženost raznim hemijskim jedinjenjima naučnici su pratili uz pomoć analize urina majki tokom trudnoće, a potom analizom urina djece nakon navršenih devet godina života.

Pokazalo se da je u više od 90 posto uzoraka urina prikupljenih među djecom otkrivena prisutnost hemisjkih jedinjenja koja mogu uticati na koncentracije i djelovanje hormona.

Najveći uticaj na raniji početak puberteta kod djevojčica imali su prisutnost ftalata, parabena i triklosana u urinu majki za vrijeme trudoće.

Spomenute hemikalije nisu značajnije uticale na razvoj dječaka u prenatalnom razdoblju.

''Činjenica da smo u ovom slučaju otkrili povezanost ranijeg puberteta kod djevojčica je zabrinjavajuća, no dobra informacija je da, sada kada to znamo, možemo smanjiti na minimum izloženost tim hemijskim jedinjenjima'' – kazala je glavna autorka studije Kim Harli, direktorka Centra za istraživanje uticaja okoline na zdravlje djece Univerziteta Berkli.

Podsjetila je da je upotreba triklosana u izradi antibakterijskih sapuna u Sjedinjenim Državama zabranjena, no da ga još uvijek ima u pasti za zube. Pozvala je na oprez pri kupovini takvih proizvoda te potencijalne kupce upozorila da pažljivo pročitaju deklaracije.

Ostavi komentar

0/300