9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslijepodnevna dremka je dobra za zdravlje

Dom i porodica

Comments 0

Poslijepodnevna dremka je dobra za zdravlje

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Dobre vijesti za ljubitelje poslijepodnevnog spavanja. Po podacima iznijetim na godišnjoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva održanoj u Londonu, ono se povezuje sa sniženim krvnim pritiskom i utiče na smanjenje rizika od srčanog udara i ostalih kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal IFLScience.

U studiji je ispitano gotovo 400 muškaraca i žena srednjih godina s hipertenzijom, stanjem za vrijeme kojeg je krvni pritisak neprestano neuobičajeno visok.

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj poslijepodne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosječno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali poslije podne.

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i "sniženje pritiska 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti 10 odsto".

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak 3 mm Hg po svakome satu spavanja, što je prosječno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih ljekova gornji krvni pritisak smanjuje 5 do 7 mm Hg.

Još jedan podatak koji ide u prilog onima koji poslije podne vole da dremnu - studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska. Utvrđeno je da sat sna daje najbolje rezultate.

Kalistratos je primijetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi se trebalo 'pozabaviti' oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti.

"Nažalost, poslijepodnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija", kazao je Kalistratos.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR