17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su znakovi slabljenja vida

Dom i porodica

Comments 0

Ovo su znakovi slabljenja vida

Izvor: Avaz/B9

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da treba posjetiti stručnjaka.

Skoro 60 odsto svjetske populacije treba korekciju vida. Ali, dobra je vijest da je 80 odsto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostifikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid mijenja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno vidjeti druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svijetla jako smetaju, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata, posjetite oftalmologa.

Opšte zdravlje, od prehrane do navika spavanja, može uticati na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostifikovali dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može uticati na oči, morate se početi brinuti za vid i posavjetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promjene vida nego oftalmologu daju priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo – vrijeme je za pregled.

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnicom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid bi trebalo provjeravati češće.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR