16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proklijali krompir krije opasnosti: Kada ga pripremiti, a kada baciti

Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Dom i porodica

Comments 0

Proklijali krompir krije opasnosti: Kada ga pripremiti, a kada baciti

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Krompir je proklijao makar ga držali u podrumu, ili čak frižideru? Onda treba da budete oprezni.

Proklijali krompir može u sebi sadržavati toksičnu materiju solanin. Naučite kako prepoznati onaj koji je još jestiv, uprkos klicama i kako onaj koji treba baciti, piše Radio Sarajevo.

Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krompir će duže ostati svjež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krompir proklija prije no što smo ga stigli upotrijebiti?

Krompir gotovo svi uvijek imamo kod kuće jer je sastavni je dio mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pommes frites, kuvani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u rerni... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvijek imamo pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo ga kako smjestiti na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo. Strgnemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv, piše ovaj portal.

Na šta trebate obratiti pažnju? Procijeniti koliko je krompir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle?

Naime, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja. 

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pregledate krompir. Ako je mekan i naboran, vrlo je vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smio više jesti, piše ovaj portal.

No ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. No jedno je jasno, klice, jednako kao i dijelove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

Hm, i da, nikad ga nemojte podgrijavati, piše Missmama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR