18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Beč ponovo najbolji grad za život

Mozaik

Comments 0

Beč ponovo najbolji grad za život

Izvor: BUKA

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Prema istraživanju globalne konsultantsko preduzetničke grupe Mercer u konkurenciji 231. svjetskog grada, glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kada je posrijedi kvaliteta života.

U istraživanju se upoređuje četrdesetak raznih faktora kao što je politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena njega, obrazovanje, stepen kriminaliteta, rekreacija, kultura, brige o životnoj sredini, lične slobode..., na način da se sabiraju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Njihov je cilj zadržati ovu poziciju u narednom periodu.

Širom svijeta Grad Beč služi kao primjer urbanog kvaliteta življenja.

Beč gradi budućnost, odnosno pokazuje sliku svoje nove urbanosti kao grad budućnosti jer rast i promjene takođe nude mogućnost da se grad izgrađuje u skladu sa vodećim principima urbanog razvoja koji štedi buduće resurse.

Nadalje, Beč raste van svojih granica i pokazuje Beč u metropolitanskom regionu kao globalnoj ekonomskoj i istraživačkoj lokaciji.

Ne raste samo Beč, već i čitava regija, koja uključuje susjedne okruge Donje Austrije i dijelove Sjevernog Burgenlanda. 2030. će na ovom prostoru živjeti više od tri miliona ljudi u ovoj metropolskoj regiji.

Beč je takođe "pametan grad", funkcionalni grad koji nudi svojim građanima visokokvalitetnu socijalnu infrastrukturu, zelene i rekreacijske oblasti, udobnost i sigurnost zbrinjavanja, koja upravlja prirodnim resursima i doprinosi zaštiti klime.

Grad nastoji da dugoročno osigura taj status pomoću sveobuhvatnih mjera za održiv urbani razvoj grada ali i odličnim strateškim planiranjem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR