9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Mozaik

Comments 0

Misteriozno ubrzanje magnetnog polja: Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Naučnici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirati karte koje koriste elektronički navigacijski sistemi...

Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači širom svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sistemi.

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomjera od Kanade prema Sibiru. Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je savremene navigacije, od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebalo je da traje do 2020. Međutim, naučnici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model.

Mapa je trebalo da bude ažurirana 15. januara, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina hiljada godina kazaljka kompasa mogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se greška stalno povećava', rekao je Arnd Čulijat, geomagnetičar sa univerziteta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije. Fil Livermur, britanski geomagnetičar sa uuniverziteta u Lidsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola regulišu dva krupna magnetska polja, jedno ispod Kanade i jedno ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermur.

Naučnici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planete izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine hiljada godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko vijekova...

Ipak, naučnici se nadaju da se to neće dogoditi tako skoro, te da ćemo uspjeti izmisliti tehnologiju koja će biti otporna na ove događaje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR