Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Peru ograničava pristup Maču Pikčuu

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Peru ograničava pristup Maču Pikčuu Foto: AP

Peruanske vlasti će turistima ograničiti pristup u dva hrama i maloj kamenoj piramidi na lokalitetu Inka Maču Pikču da bi se izbjeglo njihovo dalje propadanje, saopštila je vlada Perua.

Kako je navelo ministarstvo kulture, ograničenja će se primijeniti od 15. do 28. maja, a odnose se na hram Sunca, hram Kondora i Intivatanu, ritualnu kamenu piramidicu za koju se smatra da je povezana s kalendarom Inka.

Prema propisima, oko 6.000 turista dnevno može da posjeti čuvenu kamenu tvrdjavu sagradjenu u 15. vijeku na istočnim obroncima Anda. Pored toga, vrijeme na tri navedene lokacije je maksimalno tri sata.

"Ove mjere su odgovor na potrebu da se Maču Pikču očuva, jer se kamena površina kruni zbog prolaska posjetilaca ka pomenutim sektorima", navedeno je u saopštenju.

Kako je naveo šef arheološkog parka Maču Pikču Hoze Bastante, riječ je o "pilot projektu koji treba da sačuva kulturno nasljedje istovremeno s omogućavanjem posjeta".

Ako rezultati budu dobri, ograničenja bi mogla postati stalna od 1. juna.

Maču Pikču, što na jeziku kečua znači "Stara planina", izgradjen je u vrijeme vladavine cara Pačakutija (1438-1471) i nalazi se oko 100 kilometara od Kuska, drevne prijestonice carstva Inka na jugoistoku današnjeg Perua.

Lokalitet je 1911. otkrio američki istraživač Hajram Bingam, a 1983. je stavljen na listu Svjetske baštine UNESKO-a.

Ostavi komentar

0/300