Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Opasno po zdravlje spavanje u toku slijetanja aviona

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: kolektiv.me

Opasno po zdravlje spavanje u toku slijetanja aviona Foto: Beta/AP

Gotovo svim putnicima često je u interesu da što duže odrijemaju prilikom leta, ali san tokom polijetanja i slijetanja može dovesti do zdravstvenih problema.

Naime, kada avion uzlijeće i slijeće, vazdušni pritisak se brzo mijenja s visinom i ako nijeste dobro pripremljeni za aklimatizaciju to može biti loše za vaše bubne opne.

Brza promjena visine utiče na razliku visine pritiska u ušima i izvan tijela. To dovodi do vakuuma u Eustahijevoj trubi koji izaziva osjećaj začepljenog uha i 'zujanja'.

Gutanje ili zijevanje otvara Eustahijevu trubu, dopušta protok vazduha što omogućava izjednačavanje pritiska s obje strane bubne opne.

MedalinePlus, zdravstvena informacijska stranica američke Nacionalne medicinske knjižnice tvrdi ako se u vašim ušima stvori veliki pritisak to može dovesti do barotraumatskih smetnji.

One se događaju često i obično se osjećaju u manjim simptomima kao što su začepljene uši i zujanje. Ako je pritisak previsok može doći do zdravstvenih problema kao što je vrtoglavica, upala uha, oštećenje bubne opne i u najgorem slučaju krvarenje iz nosa i gubitak sluha.

Mnogi ljudi imaju barotraume u nekom trenutku.

Problem se često javlja kod promjena visine, kao što su letjenje, ronjenje ili vožnja u planinama. Ako imate preopterećen nos od alergija, prehlade ili infekcije gornjih disajnih puteva, veća je vjerovatnoća da ćete razviti barotraumu.

Ako vam se ovo događa koristite uobičajene metode izjednačavanja pritiska.

Možete zijevati, žvakati žvakaću gumu, ili piti vodu.

Ostavi komentar

0/300