Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sagrada familija poslije 137 godina dobila građevinsku dozvolu

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević | Izvor: N1

Sagrada familija poslije 137 godina dobila građevinsku dozvolu Foto: Beta

Bazilika Sagrada familija, zaštitni znak Barselone koju je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi, dobila je građevinsku dozvolu pošto je 137 godina bila ilegalno gradilište.

Gradska uprava drugog po veličini španskog grada odobrila je izdavanje dozvole građevinskoj kompaniji koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu će platiti 4,6 miliona eura.

Šefica urbanističkog odjeljenja u gradskoj upravi Žanet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je "riješena istorijska nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao što je Sagrada familija (...) gradi ilegalno".

Dozvola važi do 2026, kada treba da se završe radovi početi 1882.

Gaudi je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnio gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je poslije postalo četvrt Barselone i nikada nije dobio odgovor.

Bazilika koju je 2017. posjetilo 4,5 miliona turista, najposjećenija je znamenitost Barselone koja je 2005. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Građevinski radovi koji se finansiraju isključivo od donacija vjernika i prodajom ulaznica turistima, treba da se završe do 2026, sto godina nakon smrti arhitekte.

Ostavi komentar

0/300