Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Putopisac i fotograf Juka bio u černobilskoj zoni pa otkrio na šta treba pripaziti

| Postavio/la: Jelena Grbović

Putopisac i fotograf Juka bio u černobilskoj zoni pa otkrio na šta treba pripaziti Foto: Schreenshot youtube

Otkad je HBO izbacio seriju "Černobil", interes za posjete ukrajinskom gradiću Pripjatu, "gradu duhova", kako ga danas zovu, uveliko je porastao.

Pripjat je mjesto u koje se život neće vratiti, ali je omiljena meta fotografa i snimatelja koji sa svijetom žele da podjele sablasne prizore propadanja. Danas i brojnih turista kojima vjerojatno još prije nekoliko godina ni na pamet ne bi palo zaputiti se tamo.

Ipak, postoje neki ljudi kojima je Černobil, tačnije Pripjat, bio zanimljiv i prije HBO-ove uspješnice. Među njima je i splitski putopisac i fotograf Jurica Galić Juka koji je u Pripjatu bio 2018. On je za Index ispričao svoje utiske sa putovanja te je otkrio na šta trebaju pripaziti svi oni koji planiraju put u Ukrajinu.

"Prvo da razjasnimo, ne idete u Černobil, gdje se nalazi reaktor u kojem se dogodila nesreća, već u grad Pripjat. Černobil je istoimena oblast i gradić udaljen 15 kilometara od Pripjata. Mi, deveteročlana istraživačka ekipa , posjetili smo Pripjat  a iz te posjete nisu izašli samo beskorisni selfiji već i niz edukacijskih tribina, fotoizložbi i znanstvenih tekstova poput '32 godine nakon katastrofe'", započinje Galić i naglašava da mu nije cilj omalovažavati ničiji cilj posjeta tom gradu.

"Poštujem 'selfie turiste', samo mnogi od njih tada nisu poštovali nas, bili smo predmet sprdnje. Tada smo mogli čuti samo komentare tipa: 'Pa što ćete tamo?', 'Jeste ludi?', 'Pored Maldiva vi idete fotografisati smeće, olupine i stare zgradurine', 'Kada se vratite, svijetlićete' i slične mudrosti i doskočice", prisjeća se.

Kako se Pripjatu trenutno sprema masovna invazija, šali se Galić, on ima nekoliko savjeta za sve buduće posjetitelje.

"Najbrže je avionom, ali se dosta presjeda. Puno je bolja kombinacija cestovnim putem ako imate vremena. Krajolik je divan, možete negdje stati, jesti i fotografirati. Najbolje opcija je noćenje u Kijevu jer je grad, osim što je dobra baza, divan za obilazak i poprilično jeftin",kaže.

"Što se odjeće tiče, preporučujem samo duge rukave te drugi komplet odjeće i obuće. U slučaju da ste kontaminirali nešto, detektovaće vam to jedan od uređaja kroz koji prolazite na izlazu i moraćete to skinuti. Pa je dobro da imate rezervu u autu s vodičem. Ako mislite ulaziti i u prostorije, ponesite barem medicinsku, papirnatu masku", kaže.

Ostavi komentar

0/300