12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novo istraživanje o učincima alkohola u vožnji: Problem je u samopouzdanju

Mozaik

Comments 0

Novo istraživanje o učincima alkohola u vožnji: Problem je u samopouzdanju

Izvor: Dnevni avaz

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Istraživači su otkrili da kad ljudi popiju malo pića, njihova percepcija vremena između njihove aktivnosti i posljedica tih aktivnosti postaje kraća.

Već i jedno alkoholno piće može značajno uticati na sigurnost u vožnji, upozoravaju naučnici. Ne postoji neka standardna količina alkohola koja bi bila granica za vozače oko koje su naučnici složni, jer neko može zadržati visoku dozu prisebnosti uz zakonom dopuštenu granicu, dok neki već i s jednom čašom vina mogu izazvati probleme na ulici.

Nova studija sugeriše da je i jedna čašica alkohola dovoljna da 'značajno kompromituje' osjećaj kontrole nad vozilom osobe koja je za volanom. Zbog toga se preporučuje da se zakoni prilagode tome, odnosno da se alkohol za volanom potpuno zabrani.  

Studija se bavila upoređivanjem osjećaja osobe koja je popila jedno piće prije i poslije vožnje na kontrolu za volanom i razumijevanje posljedica nekih odluka. Vozačima koji su učestvovalii u istraživanju je bilo dopušteno da imaju 80 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, odnosno 35 mikrograma alkohola na 100 mililitara daha, ili 107 miligrama alkohola na 100 mililitara urina. 

Riječ je o ljudima različite starosti, težine i tolerancije na alkohol, koji su pili različitom brzinom, no većina ispitanika bila je ograničena na jednu čašu vina.  

Nema zaključka o tome hoće li zbog toga odluke za volanom donositi prerano, ili prekasno u odnosu na stanje na ulici, ali je uočeno da ih rastući osjećaj agresije može učiniti pretjerano samopouzdanima dok voze i veća je vjerovatnoća da će donositi opasne odluke. 

Studija je obuhvatila ukupno 59 učesnika koji su popili koktel s dozom alkohola prilagođenom njihovoj težini, kako bi ostali u dozvoljenim količinama. Potom su morali gledati u prazan sat koji je imao crvenu tačku koja je kružila svake dvije sekunde. Istraživači su im u jednom trenutku kazali da pritisnu tipku, a onda su trebali da odrede gdje je na satu bila tačka u tom trenutku. 

U drugom testu, nakon što bi stisnuli tipku uslijedio bi zvuk, pa su trebali da odrede položaj tačke u trenutku stiskanja tipke, kao i oglašavanja zvuka. Nakon što su popili piće, njihova reakcija je bila puno sporija, odnosno češće su govorili da su tačke bile bliže jedna drugoj kad se zvuk pojavio. 

"U slučaju čovjeka koji je pijan, taj razmak se dodatno gubi. To bi moglo da znači da je osjećaj djelovanja povećan, odnosno da mislite da kontrolišete vanjsko okruženje. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Addiction Biology", a prenosi "Daily Mail".   

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR