14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Mozaik

Comments 1

Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

Izvor: nezavisne.com

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Naučnici su pronašli novi organ preko kojeg ljudi osjećaju bol, što bi moglo da dovede do razvoja novih ljekova protiv bolova.

Istraživači kažu da su otkrili da su posebne ćelije koje okružuju ćelije nerava za osjećaj bola i koje se šire ka spoljnom sloju kože, po svemu sudeći povezane sa osjećajem bola.

To je, piše Gardijan, otkriće koje ukazuje da se iza uzvika "jao", krije novi organ.

Naučnici kažu da otkriće omogućava novi uvid u bol i da bi to moglo da pomogne da nađu odgovori na dugogodišnje zagonetke.

"Najvažnije pitanje za nas je da li su te ćelije zapravo uzrok za određene vrste hroničnih bolova", rekao je za Gardijan koautor istraživanja, profesor Patrik Ernfors sa Karolinska instituta u Švedskoj.

U tekstu u magazinu "Sajens" istraživači su otkrili kako su ispitivali prirodu ćelija u koži koje su, kako su naveli, u velikoj mjeri bile zanemarene. U pitanju je vrsta ćelija "švan", koje obmotavaju i ulaze u nervne ćelije kako bi ih održale u životu. Studija je otkrila da "švan" ćelije imaju oblik hobotnice.

Nakon što su ispitali tkiva, naučnici su pronašli grupu ćelija ispod spoljnog sloja kože, ali su otkrili i da te ćelije imaju duge produžetke koji se obmotavaju oko završetaka nerava za osjećaj bola, koji se produžavaju u epidermis, spoljni sloj kože.

Naučnici su bili iznenađeni otkrićem, jer se dugo vjerovalo da su završeci nervnih ćelija u epidermisu goli ili da nemaju omotač.

Oni smatraju da su ove ćelije važne za osećanje bola, bar kada je riječ o mehaničkim povredama i kažu da su u suštini pronašli novi organ za osjećaj bola.

"Taj organ je dvoćelijski receptor koji zajedno čine nerv i švan ćelija", objasnio je Ernfors.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

dr H.M

dajte molim Vas...nije to organ, ovo je put prenosa bola...