8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Crna Gora je moja ljubav i doživljavam je kao svoju domovinu"

Izvor: Mne magazin

Mozaik

Comments 0

"Crna Gora je moja ljubav i doživljavam je kao svoju domovinu"

Izvor: MNE magazin/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Na nedavno održanom festivalu „Dijaspora pjeva svojoj Crnoj Gori“ publici u našoj zemlji predstavila se talentovana devetnaestogodišnja Ella Gvozdenović, koja živi u Belgiji, a čija porodica potiče iz Crne Gore.

Ella je rođena u Liježu, u Belgiji, đe je završila osnovnu i srednju školu na engleskom jeziku u Liježu, kao i osnovnu i srednju muzičku školu na odsijeku za teoriju muzike i violinu.

Takođe, završila je i prvu godinu studija violine na Konzervatorijumu u Liježu, a student je i druge godine na Fakultetu za turizam Univerziteta u Liježu.

Ella je studirala i dvije godine na odsijeku za klavir, a paralelno je pohađala privatne časove tenisa kojim se bavila dvanaest godina. Svirala je u bendu “Dholes” i ujedno bila i prateći vokal.

U razgovoru za Montenegro magazin, Ella ističe da voli muziku, filmove, putovanja i sport.

Govori engleski, francuski, crnogorski jezik, a uči španski i italijanski.

Za Festival „Dijaspora pjeva svojoj Crnoj Gori“  saznala je preko porodičnog prijatelja Gorana Vratnice, predśednika Udruženja crnogorsko-belgijskog prijateljstva „Montenegro“.

Publici se toga dana predstavila pjesmom “Zapjevala sojka ptica”, koju je naučila od majke.

"Predstavila sam se izvornom pjesmom “Zapjevala sojka ptica”. Ovo je pjesma koju mi je majka često pjevala, a ona je istu čula od svoje majke… Nekako je to naša fetiš pjesma" – kazala je Ella dodajući da je muzika njena strast još od ranog djetinjstva.

Istakla je da, iako voli i poštuje Belgiju u kojoj je rođena, Crnu Goru doživljava kao svoju domovinu, i veoma je ponosna na svoje porijeklo.

"Crna Gora je moja ljubav i doživljavam je kao svoju domovinu. Jako sam ponosna na svoje porijeklo i trudim se da moj život bude ispunjen univerzalnim i trajnim vrijednostima" – iskrena je Ella.

Ona dodaje da je, zahvaljujući roditeljima, ljubav prema Crnoj Gori njegovana još od najranijeg djetinjstva kroz učenje jezika i posjete rodbini koja živi na ovim prostorima.

"Ja sam rođena u Liježu, u Belgiji, a porodica Gvozdenović potiče iz mjesta Gluhi Do, iz Crmnice. Moj prađed je došao u Belgiju još davne 1920. godine. Ja sam treća generacija Gvozdenovića rođena u Belgiji. Moj pokojni đed Milo Gvozdenović je rođen u mjestu Seraing pored Liježa, a baka Sonja Salamun-Gvozdenović je došla u Belgiju sa tri godine.

Rođena je u mjestu Tisno pored Šibenika. Moja majka je porijeklom iz Bosne i Hercegovine i rođena je u Sarajevu. Zahvaljujući mojim roditeljima, ljubav prema Crnoj Gori i mojim korijenima je njegovana još od najranijeg djetinjstva kroz učenje jezika i posjete rodbini koja živi u Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj# – kaže Ella.

Sa odrastanjem je i sama proširila interesovanja za Crnu Goru i Crmnicu, za njenu istoriju i kulturno nasljeđe.

Ipak, kao neko ko voli muziku, najviše pažnje je, kako ističe, posvetila crnogorskom muzičkom nasljeđu.

Ella je kazala da rado provodi odmor sa rodbinom i prijateljima u Baru, da voli klimu, sunce i plaže u Crnoj Gori, ali i crnogorsku kulturu srdačnost, toplinu.

"Rado provodim odmor sa rodbinom i prijateljima u Crnoj Gori, u Baru. Mnogo volim susrete i druženja sa njima, njihov mentalitet, srdačnost, toplinu, kulturu… Prirodne ljepote, klima, sunce i plaže u Crnoj Gori samo dopunjuju ugodan boravak sa ljudima kojima sam okružena" – kaže Ella.

Ona i njena porodica su, kako je kazala za Mne magazin, izuzetno zainteresovani i za aktivnosti Udruženja crnogorsko-belgijskog prijateljstva „Montenegro“, pa su tako prošle godine učestvovali u muzičkom dijelu programa povodom promocije i prezentacije Crne Gore u Kraljevini Belgiji. T

om prilikom organizovana je i izložba slika i fotografija, prezentacija izvornog melosa iz Crne Gore, turizama, crnogorske kuhinje…

Pored mnogobrojnih obaveza i namjere da nastavi kao solo pjevačica sa novim bendom u Liježu, Ella je kazala da ima u planu i prikupljanje materijala za solo pjevanje etno melosa, kako iz Crne Gore, tako i sa cijelog Balkana, sa ciljem promocije istog izvan granica svoje domovine.

"Crnu Goru doživaljavam kao domovinu bez obzira što nemam crnogorsko državljanstvo. A tako bih željela da imam crnogorski pasoš koji bi samo bio administrativna potvrda da sam Crnogorka, jer ja to i jesam istinski! Ali ko zna… Možda se moja želja ispuni jednog dana, ili moj život vežem za Crnu Goru" – zaključuje Ella.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR