Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mijenja se karta svijeta: Otkriveno pet novih ostrva

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: Radio Sarajevo

Mijenja se karta svijeta: Otkriveno pet novih ostrva Foto: Wikipedia

Ruska mornarica je saopštila da je otkrila pet novih ostrva koji su se pojavili topljenjem santi leda na udaljenom Arktiku.

Po završetku ekspedije ucrtali su na karte ostrva, koji su do tada bili skriveni pod santama leda, no još uvijek ih nijesu imenovali, rekao je šef sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev, piše Gardian.

Moisejev je objasnio na konferenciji za novinare u Moskvi da je do toga došlo zbog promjena koje se događaju s ledom. “Ondje su prije bile sante leda. Otapanje, urušavanje i promjene u temperaturi doveli su do otkrića tih ostrva”.

Otapanje santi leda na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se sprovode mjerenja, otkrio je izvještaj UN-a o posljedicama globalnog zagrijavanja, koji je objavljen prošli mjesec. U Studiji se objašnjava kakve će posljedice rasta nivoa okeana, brzog topljenja ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici i smanjenje santi leda imati na 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predjelima.

Rusija je posljednjih godina otvorila niz vojnih i naučnih baza na Arktiku, a interes za regiju raste kako rastuće temperature otvaraju brodske rute i olakšavaju iskorištavanje dotad nepristupačnih resursa minerala.

Ovogodišnja ruska ekspedicija na dva arhipelaga, Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju, uključivala je tim od 60 ljudi, među kojima su bili civili iz Ruskog zemljopisnog društva.

Članovi ekspedicije snimili su trenutak kada je ljutiti morž napao njihov čamac, a videozapis je postao viralan prošlog mjeseca.

Ostavi komentar

0/300