15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najprecizniji recept za pripremu fenomenalnih ''makaronsa''

Izvor: Foto:Screenshot

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Najprecizniji recept za pripremu fenomenalnih ''makaronsa''

Izvor: mogujatosama.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Jedan od definitivno najpopularnijih slatkiša današnjice jesu makaroni (macarons).

Osim fenomenalnog ukusa ovi sitni kolačići izgledaju preslatko, tako da su sjajna opcija za poklon ili posluženje na slavljima.
Nema osobe koja može da odoli ovom savršenom zalogajčiću.

Najbolja stvar je što možete da pustite mašti na volju i da se igrate bojama i ukusima i svaki put napravite neku novu kombinaciju!

Ipak, mana ovog slatkiša jeste što ima jako ,,pipav'' proces pravljenja i ako ne poštujete recept osuđeni ste na propast.
Da se to ne bi desilo, mi vam donosimo najprecizniji i najdetaljniji recept za makaronse.

Pogledajte i saznajte kako da ih spremite i potpuno oduševite drage osobe.

Savjeti:
Veče prije ostavite bjelanca na sobnoj temperaturi. Tako će se ugrijati i biće lakše umutiti ih u snijeg. Dobra ideja je i da veče prije napravite i kremu/e pa ih dobro ohladite u frižideru tako da vas sjutradan samo čekaju .

Bjelanca je jako bitno izmjeriti u gramaži kako veličina jaja ne bi utcala na mjeru mokrih i suvih sastojaka.
Potrebni sastojci:

Za makaronse:

90 g bjelanaca sobne temperature (otprilike 3 jajeta),

30 g kristal šećera,

110 g badema,

200 g šećera u prahu.

Za krem (osnovni recept):

2 žumanceta,

40 g kristal šećera

50 ml mlijeka,
100 g maslaca sobne temperature.

Priprema:

Korak 1: Bademe ubacite u ključalu vodu i ostavite ih unutra samo minut. Potom im skinite koru i dobro ih osušite. Kad ste ih dobro osušili i ohladili, sameljite ih u što sitniji prah, a zatim im dodajte šećer u prahu, pa sve zajedno još jednom sameljite (najbolje u blenderu na najvišoj brzini).

Umutite bjelanca u čvrst snijeg. Kristal šećer treba dodati u dva navrata, jednom pri sredini miksanja, a drugi put pred kraj. Ako želite macarone u boji, najbolje je boju dodati u bjelanca dok ih miksate.


Korak 2: U bjelanca ručno dodajte mješavinu badema i šećera u prahu. Miješajte energično špatulom okrećući posudu svaki put po pola kruga. Kad to ponovite deset puta, provjerite je li smjesa prave konzistencije.

Smjesa mora relativno brzo padati sa špatule i mora se sama poravnati (ne smije da ostane čvrsti repić na vrhu kao kod šlaga ili umućenih bjelanaca).

Ako nije dovoljno izmiješana, ponovite još koji put pa opet provjerite. Ovaj korak je jako važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, biće prerijetka.

Korak 3: Plehove obložite papirom za pečenje. Smjesu sipajte u kesicu za ukrašavanje kolača s običnim, okruglim vrhom, pa istiskujte krugove jednake veličine (prečnika otprilike 2,5 cm).

Ostavite po 3 cm razmaka između makarona. Ostavite makarone da se malo odstoje na plehu. Znaćete da su spremni za pečenje kad vam se više ne budu lijepili za prst kad ih dotaknete.

To može trajati od pola sata po suvom vremenu do i više od sat vremena ako je u vazduhu puno vlage. Ugrijte rernu na 140°C i pecite ih 12 do 15 minuta. Tokom pečenja pri dnu bi trebalo da formira onaj karakteristični prsten.

Korak 4: Izvadite pleh iz rerne i skliznite papir ili silikonsku podlogu s makaronsima na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade prije nego što ih skinete s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

Korak 5 - Uputstvo za krem: Umutite žumanca i šećer dok ne posvijetle. Kuvajte mlijeko dok ne provri. Dodajte polako mlijeko u žumanca pa sve miksajte dva minuta.

Dodajte maslac pa miksajte još dva minuta. Ako želite krem s ukusom lješnika/badema, povećajte količinu mlijeka na 100 ml i dok ga kuvate, u njega dodajte 100 g fino mljevenih lješnika/badema.

Ako želite krem s ukusom ruže, dodajte 2 kašičice ružine vodice pred kraj miksanja. Mogućnost varijacija na temu kada je ukus krema u pitanju je beskonačna!

Korak 6: Kada su se potpuno ohladili po dva macarona spajajte pripremljenim kremom. Nemojte stavljati previše i nemojte stiskati da ne bi curio krem. Ostavite u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja.

Makarons su bolji nakon što odstoje i ukusi se prožmu. Pre posluživanja ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR