15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: Revija Marine Banović Džuver na otvaranju konferencije o informacionim tehnologijama

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Žabljak: Revija Marine Banović Džuver na otvaranju konferencije o informacionim tehnologijama

Izvor: Infobiro

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Modna revija crnogorske dizajnerke Marine Banović Džuver sinoć je upriličena na Žabljaku, u okviru svečanog otvaranja 24. naučno-stručne konferencije "Informacione tehnologije - sadašnjost i budućnost 2020", u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Učesnici iz zemlje i inostranstva imali su priliku da vide 21 model iz nove kolekcije, inspirisane crnogorskom tradicijom, kulturnom baštinom i vezom.

"O kvalitetu ove konferencije govori sama brojka, ovo je 24. konferencija, i ono što treba podvući od prvog dana - Konferencija ima potpuno istu i jasnu ideju, misiju i svoje ciljeve", kazao je profesor na ETF-u i organizator konferencije Božo Krstajić.

Cilj konferencije, kako je naglasio, prvenstveno leži u nauci i struci. Međutim, prava vrijednost ove konferencije, prema Krstajićevim riječima, je upravo druženje svih učesnika, i sinergija koja za vrijeme konferencije postoji u gradu pod Durmitorom.

"Ove godine smo imali sreće da je naša renomirana kreatorka Marina Banović pristala da prezentuje svoje modele u sklopu konferencije. Takođe, imali smo podršku od lokalne Turističke organizacije, Nacionalne turističke organizacije, i kompanija na UCG-u koje su bili suorganizatori ove konferencije. Očekujemo da ćemo i u narednim godinama, u duhu dosadašnjih konferencija, okupljati učesnike na Durmitoru", zaključio je Krstajić.

Upravo je sinergija umjetnosti i nauke razlog prisustva modne kreatorke Marine Banović Džuver.

"Ja sam i ponosna i srećna što sam sam bila gost ovdje, srećna sam što sam se družila sa svim ovim ljudima, i svi večeras imamo svoje favorite. Moji su bili guslari i Kulturno-umjetničko društvo. Srećna sam i što je ovaj događaj na Žabljaku, što sam ja prvi put sa kolekcijom na Žabljaku, i zato sam je i donijela večeras - da prikažem jedan dio Kolekcije 2020/21 - zima, tako da je premijerno prikazan taj prvi dio večeras, a drugi dio će biti u okviru predstojećih modnih događaja", dodala je istaknuta crnogorska dizajnerka.

Programski odbor konferencije sačinjavaju eminentni naučnici iz osam država, a konferencija je podržana od Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike - IEEE i IEEE sekcije za Srbiju i Crnu Goru.

Pored prezentacije autorskih radova, na konferenciji će eminentni i kompetentni međunarodni i domaći eksperti uzeti učešća na panelima sa temama: IoT security risks, ICT u elektroenergetici i Blockchain tehnologija i primjene.

"Ovo je jako dobra prilika da se ljudi okupe, razmjene mišljenja i da vide šta je to najsavremenije iz oblasti informacionih tehnologija, koje danas dobijaju posebno na značaju iz prostog razloga što informacione tehnologije imaju upliv u sve ostale oblasti elektortehnike", istakao je dekan ETF-a Saša Mujović.

Kako je dalje naveo, nekada prisutna podjela na energetiku i elektroniku, danas gubi na značaju pa se savremena energetika ne može zamisliti sama, ni razdvojena od informacionih tehnologija.

"Stoga je značaj ove konferencije veoma velik, i interes Elektrotehničkog fakulteta kao vodeće naučne institucije UCG-a, i uopšte Crne Gore, je da podržava ove aktivnosti i da se jednostavno trudi i da ova konferencija raste, te da se naučna misija i nauka generalno profilišu kao nešto što bi bila osnova i temelj dolazećeg doba", poručio je dekan ETF-a.

Kao i ranijih godina, biće omogućeno da šira stručna i naučna javnost i svi zainteresovani prate dešavanja na konferenciji preko interneta, putem video-konferencije.

Linkovi za pristup konferenciji, kao i svi detalji programa i ostalih aktivnosti, biće dostupni na zvaničnom sajtu www.it.ac.me.

Pored naučnih i stručnih aktivnosti, organizatori su se potrudili da učesnici uživaju u čarima Durmitora i mnoštvu lokalnih turističkih sadržaja, kroz organizovana druženja u vidu sledećih aktivnosti: SKI workshop, Kuvano vino u Jezerima, Durmitorko sijelo uz gitaru, Jezerski pogled sa Savine vode i IT Banquet na Crnom jezeru.

Podršku konferenciji su pružili Prirodno-matematički fakultet UCG-a, Fakulet Informacionih tehnologija Univerziteta Donja Gorica, Fakultet organizacionih nauka Univerzitet Beograd (FON UB), Ministarstvo nauke Crne Gore, Čikom d.o.o. Roaming Networks, Symantec/Broadcom, Opština Žabljak, Turistička organizacija Žabljak i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR