Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Digitalna pismenost za bezbjedniji internet

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: SPONZORISANI TEKST

Digitalna pismenost za bezbjedniji internet

U više od 140 zemalja širom svijeta danas se obilježava Dan sigurnog interneta, kao dio podizanja svijesti o bezbjednijoj upotrebi tehnologija.

Globalni podaci pokazuju da je svaki treći korisnik interneta u svijetu maloljetan, a trećina njih imala je neko negativno iskustvo u online okruženju, ukazuju iz kompanije Telenor. 

Korisnici digitalnih tehnologija sve su mlađi, pa u nekim zemljama djeca mlađa od 15 godina koriste internet na jednakom nivou kao i populacija starija od 25 godina.

Sajber – buling, ili vršnjačko nasilje na internetu, jedna je od ključnih pojava koje smetaju mladima u Crnoj Gori uzrasta od 12 do 17 godina koji koriste internet, pokazuju podaci Unicefa. Gotovo 40% djece imalo je makar jedno neprijatno iskustvo tokom korišćenja interneta, a svako drugo dijete u Crnoj Gori kaže da se ne osjeća bezbjedno u virtuelnom svijetu.

"U Telenoru se, kroz različite inicijative, bezbjednošću djece na internetu bavimo već osam godina. Nakon što  smo edukovali više od 20. 000 djece o bezbjednom korišćenju interneta, zalažemo se za to da digitalno opismenjavanje postane redovan dio nastavnog plana u osnovnim školama. Želimo da poručimo nastavnicima i roditeljima da nijesu sami u borbi za bezbjedniji online svijet“, izjavila je generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori, Sandra Štajner.

Telenor i Unicef potpisali su sporazum o zajedničkoj realizaciji trogodišnjeg projekta ,,Digitalna bezbjednost za svako dijete“, tokom kojeg će djeca u svim osnovnim školama u Crnoj Gori steći osnove digitalne pismenosti, podsjećaju iz Telenora. 

Krajem prošle godine, Telenor je, u okviru projekta, opremio digitalnu laboratoriju u Osnovnoj školi ,,Štampar Makarije“, koja bi trebalo da postane mjesto aktivnog učenja i bezbjedne upotrebe tehnologije.

To je dio inicijative uvođenja digitalne pedagogije, kao odgovor na podatak i straživanja Unicef-a koje je pokazalo da svaki drugi roditelj smatra da škola treba da pomogne djeci da se digitalno i medijski opismene, dodaju iz kompanije. 

Ostavi komentar

0/300