Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Youtube kreće u obračun protiv teorija zavjere, čudotvoraca i ravnozemljaša

| Postavio/la: Vladana Jovanović

Youtube kreće u obračun protiv teorija zavjere, čudotvoraca i ravnozemljaša

YouTube se u nekoliko navrata našao na udaru medija zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaje korisnicima.

Tako su djeca mogla da vide različite, za njihov uzrast, neprimjerene snimke. Dešava se i da se među nizom naučnih videa potkradu neki koji baš i nisu sasvim naučno utemeljeni.

Upravo zbog toga, iz YouTube-a su najavili oštriju borbu protiv neprimjerenog sadržaja, odnosno protiv "viralnih izazova" i neprimjerenih "podvala" (engl. prank). Zato će od sada posebnu pažnju posvetiti video materijalima koji "balansiraju na granici povrede definisanih Pravila korišćenja".

Tako će smanjiti broj preporuka za video snimke čiji bi sadržaj mogao gledaocima da pruži pogrešne ili štetne informacije, kakvi su oni koji promovišu čudotvorne ljekove, tvrde da je Zemlja ravna ili promovišu druge teorije zavjere.

Iako će se ove promjene odraziti na manje od jedan odsto ukupnog YouTube sadržaja, ograničavanje preporuka za takav tip snimaka bi trebalo da znači bolje iskustvo za korisnike najvećeg video servisa na internetu.

Iz YouTubea, u zvaničnoj objavi na službenom blogu, pojašnjavaju da će se promjene odnositi samo na status videa u preporukama, ali ne i na njihovo objavljivanje na YouTube-u.

Tako će, oni koji žele da gledaju takav sadržaj, to i dalje moći da rade, ali samo ako ih sami budu tražili ili ako su pretplaćeni na neki od kanala na kojima su takvi snimci objavljeni.

"Vjerujemo da ovakvom promjenom postižemo ravnotežu između održavanja slobode govora na našoj platformi i odgovornosti prema našim korisnicima", navodi se u zvaničnoj objavi YouTube-a.

Ostavi komentar

0/300