Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

EU izdvaja 17 milijardi eura za svemirska istraživanja

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: blic.rs

EU izdvaja 17 milijardi eura za svemirska istraživanja Foto:NASA

Evropski parlament odobrio je u srijedu prijedlog Evropske komisije da u sljedećem dugoročnom budžetskom periodu (2021-2027) Evropska unija izdvoji skoro 17 milijardi eura za dalje osnaživanje uloge EU u svemirskom sektoru.

Izveštaj Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, usmjeren na uspostavljanje svemirskog programa EU i Agencije EU za svemirski program, EP je izglasao na posljednjem plenarnom glasanju u trenutnom sazivu Parlamenta.

Novi svemirski program EU-a, za koji će u sljedećem periodu biti izdvojeno 16,9 milijardi eura, predviđa veća ulaganja u svemirske aktivnosti i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

"Naš plan je jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za Galileo i Kopernik, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana. Tu ambiciju smo pretvorili u konkretan program, tako da Evropa ostane svjetski predvodnik u svemirskom sektoru", rekla je Elzbieta Bienkovska, evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju.

Izvještaj ističe i potrebu za saradnjom svemirskih platformi sa digitalnim inovacijskim centrima, kako bi se podstaklo preduzetništvo i vještine.

Ostavi komentar

0/300