Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Da li Fejsbuk prestaje da bude besplatan?

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Da li Fejsbuk prestaje da bude besplatan?

Šef Fejsbuka Mark Zakerberg od samog osnivanja društvene mreže isticao je da će njeno korišćenje biti besplatno, ali čini se da je tome došao kraj.

Fejsbuk je gotovo neprimjetno promijenio slogan koji su koristili gotovo od svog osnivanja. Tako na početnoj stranici više ne stoji "Besplatno je i uvijek će biti", već "Brzo je i jednostavno".

Ipak, čini se da ova promjena zapravo ima veze sa načinom na koji Fejsbuk posluje i sa pravilima Evropske unije, prenosi bankar.me.

Naime, nije tajna da su osnova na kojoj Fejsbuk bazira svoj poslovanje korisnički podaci, koji se smatraju najvrjednijim dijelom ove društvene mreže. Iako su iz Fejsbuka u nekoliko navrata ponovili kako su korisnici vlasnici svih objavljenih podataka, takođe su potvrdili i kako koriste te podatke da bi oglašivačima prodali marketinški prostor.

Advokat Hoze Antonio Kastiljo smatra kako je do promjene slogana došlo upravo zbog korisničkih podataka. Kako je pojasnio za Biznis Insajder, Evropski parlament je u maju prihvatio direktivu koja po prvi put prepoznaje razmjenu podataka kao oblik plaćanja. To znači da korisnici svojim podacima plaćaju pravo na korišćenje društvene platforme, a samim tim ona ne može biti reklamirana kao besplatna za koriščenje.

Da li ovo znači da ćemo, osim svojim podacima, za korišćenje Fejsbuka plaćati i novcem, ostaje da vidimo.

Ostavi komentar

0/300